Booming cruise-business

0

De cruisevaart blijft aan populariteit winnen, wat zich niet beperkt tot in het oog springende oceaanreuzen. Ook riviercruises zitten in de lift en de tegenwoordige riviercruisekasteeltjes mogen er zijn. Een mooi voorbeeld is deze, ter hoogte van de Willemskade, opvarende Alina met gestreken voormast voor de Erasmus- en de Willemsbrug.

Riviercruises vanuit Rotterdam worden niet geregistreerd. De schatting aantal afvaarten ligt rond de 800, maar in Amsterdam gebeurt dat wel. In 2017 waren daar 1.946 aanlopen met 406.949 passagiers.

Alina is van oorsprong een Griekse naam en de verbastering van Helana, wat licht, fakkel of stralend betekent.  Phoenix Reisen in Bonn is de eigenaar, waarbij de naam is ontleend aan de Griekse mythologie. Het is het op een vogel lijkende fabeldier Feniks, dat in staat is steeds te verjongen door uit zijn eigen as te herrijzen.

Phoenix opereert niet alleen met zo’n dertig riviercruiseschepen, maar ook met vier zeecruiseschepen: de Albatros, Amadea, Artania en Deutschland. Daar komt in 2019 de Prinsendam van de HAL bij, die omgedoopt wordt tot Amera.

Met een breeduit gevleugelde witte vogel door een gele cirkel voert die dan hetzelfde logo als de riviercruiseschepen. Die bevaren niet alleen de Rijn en Donau, maar zijn ook te vinden op onder meer de Amazone.

De Alina kwam 2011 in de vaart en is 135 meter lang. Er is accommodatie voor 220 passagiers en 42 bemanningsleden zorgen ervoor dat het hen aan niets ontbreekt. Zo is er een Panorama Lounge, een Lido Bar en een BBQ Restaurant.

De hutten op het Orion- en Saturnusdek hebben een Frans balkon. Die op het Neptunusdek hebben dat niet, maar het 11 meter brede bovendek is in feite een heel groot balkon, waar het goed toeven is.

tekst: Cees de Keijzer
foto: Arjan Elmendorp

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.