- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBijzondere schepen op bezoek

Bijzondere schepen op bezoek

- Advertentie -

Delen

Museumwerf Vreeswijk heeft deze week bezoek van een paar bijzondere schepen. Het zijn de Nooit Volmaakt – Varend Variété (1913) van Pieter Stapel en Hilde Pander en de Morgenster (1925) van Ben en Elly Kruyt. Beide schepen zijn luxe motors.

Het binnenvaartmuseum heeft een werkende werf. Op de helling en aan het werfterrein wordt voortdurend gewerkt aan historische bedrijfsvaartuigen van vijftig jaar en ouder. De klanten van de werf maken in feite tijdelijk deel uit van de collectie.

 

Circusschip

De Nooit Volmaakt is een legendarisch schip. Na zijn bestaan als vrachtvaarder verwierf het bekendheid als Varend Variété. De Nederlandse striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte ontwierp een affiche voor de voorstellingen. De tekening inspireerde Stapel en Pander tot het ontwerp van hun unieke circustent die zowel aan de mast als de verlengde giek kan worden gehangen. Door de tent konden hun theatervoorstellingen, die aanvankelijk in de openlucht plaatsvonden, ook tijdens slecht weer doorgaan, wat veel afgelastingen scheelden.

In de jaren 70 en 80 waren Pander en Stapel met de Nooit Volmaakt – Varend Variété en de rood/wit gebaande tent graag geziene gasten bij talloze festivals in Nederland, België en Frankrijk. Het varende circus is alweer enige tijd met pensioen en nu in gebruik als woonschip.

Speciaal voor de  Museumwerf voor het Werf Weekend in 2013 met als thema ‘Binnenvaart en de Kunst’, werd de indrukwekkende circustent nog eens opgezet. Voor één keer was de Nooit Volmaakt weer het sfeervolle podium voor diverse optredens. De Nooit Volmaakt, herkenbaar aan de zuurstokmast, is  nu terug en ligt voor onderhoud op de helling.

 

Oude werfklant

Ernaast ligt een andere oude bekende: de Morgenster van Ben en Elly Kruyt. Dit schip was tot in de jaren 60 vaste klant bij de Vreeswijkse scheepswerf Buitenweg, wat nu Museumwerf Vreeswijk is. Het schip heette toen Door Gunst Verkregen en was van Leendert Zegert van Vliet. Samen met zijn zoon Willem vervoerde hij er turf mee vanuit Vinkeveen. Op de terugweg namen ze bouwmaterialen mee. Het motorschip voer ook enige tijd in de beurtvaart tussen Uithoorn en Haarlem.

Vanaf 1963 transporteerde Leenderts kleinzoon Ben Kruyt veengrond voor de tuinbouw met het schip. Hij gaf het een nieuwe naam: De Morgenster. In 1988 stopte het werkzame bestaan. Verknocht aan hun schip varen Ben en Elly Kruyt er nu mee voor hun plezier.

 

foto: Cisca de Ruiter

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -