Bestorming

0

Na vier jaar kwam vorige week woensdag de aap uit de mouw. De als een indiaan beschilderde, halfnaakte man die in het Amerikaanse Capitool onzin uitkraamde als de aanvoerder van een zooitje ongeregeld, was geen echt mens, maar de geest van de president onderweg naar de uitgang. Dit is ook Amerika, nog steeds het machtigste land ter wereld, waar we als minilandje in het stokoude Europa ons nog steeds trots bondgenoot van noemen.

Hier lopen gelukkig ook kleurrijke gekken rond, we maken ze alleen (nog) geen president. Nee, ik ga ze niet opnoemen. Dan krijgen we ruzie. En voor je het weet, worden de burelen van deze krant bezet. En als ik niet zo conflictmijdend was geweest, had ik misschien wel opgeroepen om het Nederlandse parlement te bezetten.

Er is immers altijd wel iets te bedenken dat niet deugt wat ze daar in Den Haag allemaal bekokstoven. De bestuur­ders van dit land zijn af en toe de weg kwijt en lijken maar wat aan te rotzooien, maar ze zijn niet gek. Als hun geest ineens op de televisie verschijnt, dan zouden we niet eens raar opkijken. Waarschijnlijk denken we dat het een aflevering is van ‘Wie is de mol?’.

Zo ver is het nog niet. Verreweg het grootste deel van het land doet gewoon braaf wat de overheid zegt. En dat is best heftig. Duizenden bedrijven moeten gedwongen hun deuren dicht houden. Niet dat het veel helpt, maar we hebben in elk geval allemaal het gevoel dat we stevig bijdragen aan het grotere goed.

Ik zal nooit zeggen dat het virus een goed idee was, maar de lockdown heeft ons ontegenzeggelijk ook veel moois gebracht. Kijk nou naar dat prachtige filmpje van Koninklijke BLN-Schuttevaer (hopelijk volgend jaar een meer catchy naam?) in plaats van de traditionele jaarvergaderingen in het land. Een verslag op speelfilmlengte, superleuk gepresenteerd en met tal van interviews precies op de goeie lengte en aan het slot een spontane reactie van Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat. Die maakte een beetje goed wat haar baas, Cora van Nieuwenhuizen, aan het begin van de film verkeerd deed. Als je de autocue niet kent, dan denk je toch dat ze maar raar staat te rollen met haar ogen. Zou ze dronken zijn? Een slechte voorleesbeurt van deze minister die verantwoordelijk is voor het onderwerp dat in bijna elk interview terug­kwam: het achterstallig onderhoud van de vaarwegen. Ze heeft er wat extra geld in gestoken maar het is nog een lange weg voor de vaarwegen topklasse zijn, mevrouw de minister.

Misschien nog niet direct aanleiding om de Tweede Kamer te bestormen in een geel VW-busje uit 1970, maar veel rages doen er wat langer over om over te waaien uit Amerika.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.