- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBaggerfestival vult Sliedrechtse haven op 29 juni

Baggerfestival vult Sliedrechtse haven op 29 juni

- Advertentie -

Delen

De gemeentehaven van Sliedrecht zal tijdens het Baggerfestival (van 27 tot en met 30 juni) op zaterdag vol liggen met schepen die het publiek kan bezichtigen. Naast vaartuigen van de Koninklijke Marine en de Brandweer is er flink wat baggermaterieel te bewonderen.

Net als in 2017 keert de sleper Gouwe van de Koninklijke Marine terug naar zijn geboortegrond. Het is de laatst overgebleven sleepboot van de Linge-klasse, die in de jaren 80 door de voormalige Delta Shipyard aan de Rivierdijk is opgeleverd. Meer militair vertoon is aanwezig, want Damen Shipyards is paraat met twee military high-speed RHIBs. Deze Rigid Hull Inflatable Boats worden normaliter ingezet door speciale gevechtseenheden wereldwijd, maar zijn 29 juni paraat in Sliedrecht.

Deze spectaculaire vaartuigen vertrekken tussen 10.00 en 16.00 uur vanuit de Gemeentehaven voor tochtjes van zo’n vijftien minuten, waarbij snelheden tot boven de 100 kilometer per uur worden gehaald. Meevaren kan vanaf 14 jaar en kost 5 euro per persoon. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Weerstand

Ook de blusboot Zuid-Holland Zuid is zaterdag 29 juni in Sliedrecht te bezoeken. Ook dit schip heeft een Sliedrechts tintje, aangezien het stalen casco werd gebouwd door J. Schlieker & Zonen, gevestigd aan de Rivierdijk. Ook de anti-fouling, van schilderbedrijf Den Breejen, kwam uit het baggerdorp.

Op-en-top Sliedrechts is het materieel van Scheepvaartbedrijf BTO. Dat is aanwezig met kraan-/baggerschip Nooitgedacht en ondersteuningsvaartuig Tyda-Kyra.

Stoombaggermolen Friesland

Tijdens het Baggerfestival zijn nog meer werkschepen te bewonderen. Zo kan er aan boord van IHC’s Beaver-snijkopzuiger gekeken worden en is de KNRM paraat met de Tjepke Ekkelboom van reddingstation Dordrecht. Ook de liefhebbers van historische vaartuigen komen aan hun trekken. De stoombaggermolen Friesland van het Baggermuseum is te bewonderen, maar ook acht tot negen zalmschouwen van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw.

De jonge broers Reinout en Olivier van der Wiel uit Barendrecht komen met hun uit 1929 stammende Monopool. Zij kochten de Duitse sleepboot twee jaar geleden met ‘enig achterstallig onderhoud’ en hebben inmiddels aardig wat slagen gemaakt om dit varend erfgoed op te knappen.

Baggerfestival Sliedrecht

Van 27 tot en met 30 juni vindt de dertiende editie van het Baggerfestival plaats. Het is een tweejaarlijks evenement in de bakermat van de baggerindustrie: Sliedrecht. De baggerij, waterbouw en andere maritieme sectoren nemen dan ook een centrale plek in. Iedereen is welkom, al is het primair een festival voor en door Sliedrechters, waar het Sliedrechtse bedrijfsleven, winkeliers, horeca, sportverenigingen, kerken, muzikanten, het Baggermuseum en de gemeente allemaal een rol spelen.

 

 

Net als in 2017 ligt de Sliedrechtse haven weer vol met te bezichtigen schepen tijdens het Baggerfestival. (foto Peter Verheijen)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -