- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsApp voor melden van onveilige situatie op vaarwegen

App voor melden van onveilige situatie op vaarwegen

- Advertentie -

Delen

Het aantal geregistreerde ernstige scheepsongevallen op het binnenwater is in 2016 ten opzichte van 2015 ongeveer gelijk gebleven. Het aantal geregistreerde scheepsongevallen zonder ernstige effecten is in 2016 wel gestegen, maar dat komt vooral door verbeterde registratie. Om nog beter inzicht te krijgen in de risico’s op de vaarwegen lanceert Rijkswaterstaat deze week de Vaar Melder-app waarmee recreanten en beroepsschippers onveilige situaties snel en eenvoudig kunnen melden.

Jaarlijks registreren diverse vaarwegbeheerders, politie en inspectiediensten ongevallen op de vaarwegen om de veiligheid te kunnen monitoren. Rijkswaterstaat introduceert nu de Vaar Melder-app. De app is voor Android-gebruikers te downloaden bij Google Play. In de Appstore is hij voor iPhone-gebruikers beschikbaar.

De Vaar Melder-app is vooral bedoeld om onveilige situaties, zoals bijna-aanvaringen, ondieptes, hinderlijke waterbeweging, onveilig vaargedrag en zwemmers in de vaargeul te melden, en helpt de vaarwegbeheerder op lange termijn zijn beheer beter uit te kunnen voeren.

De informatie uit de app is aanvullend op de bestaande registratie. De app is niet bedoeld om ongevallen te melden of de hulpdiensten op te roepen.

 

164 ernstige scheepvaartongevallen

In 2016 zijn 164 ernstige scheepvaartongevallen op de binnenwateren (inclusief de zeehavens) geregistreerd. Een ongeval telt als ernstig als er veel schade is. Veelal is dat materiële schade aan schip, lading of infrastructuur, milieuschade, stremming van de vaarweg of (in uitzonderlijke gevallen) doden en zwaargewonden.

In 2016 waren er zeven dodelijke slachtoffers te betreuren bij vijf van de in totaal 1.314 geregistreerde ongevallen. In 2015 waren er zes doden en 159 ernstige scheepsongevallen. Het aantal geregistreerde ernstige ongevallen is daarmee ongeveer gelijk gebleven.

Het aantal geregistreerde ongevallen zonder ernstige effecten steeg vorig jaar ten opzichte van 2015 met ruim 30 procent gestegen naar 1.150. Dat is volgens Rijkswaterstaat vooral het gevolg van een betere registratie.

Het aantal geregistreerde scheepsongevallen waarbij zowel beroeps- als recreatievaarders betrokken zijn is dalend. In 2010 en 2011 lag dit aantal nog boven de vijftig. Sinds 2012 schommelt dat aantal tussen de 29 en 40.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -