Antwerpen maakt ruimte voor 7 miljoen extra TEU

0
Het nieuwe containerdok zal aansluiten op het Deurganckdok. (foto Havenbedrijf Antwerpen)

De haven van Antwerpen kan doorgroeien in de containersector. Vorige week heeft de Vlaamse regering het ontwerp van het voorkeursbesluit voor de uitbreiding van de containercapaciteit in de haven goedgekeurd. Dit behelst de aanleg van een beperkt nieuw dok op de linkeroever en de inbreiding van bestaande dokken. In totaal is dat goed voor ruim 7 miljoen extra TEU.

Het nieuwe containerdok, een beperkte versie van het aanvankelijk beoogde Saeftinghedok, sluit aan op het Deurganckdok. Er zullen alleen aan de zuidzijde containers worden behandeld, waardoor het polderdorp Doel gespaard blijft. Dit levert een extra capaciteit van 3,2 miljoen containers op. Daarnaast wordt de Noordzeeterminal op de rechteroever uitgebreid en het Noordelijk Insteekdok in het Waasland gedempt om ruimte voor containers te maken. Er komt ook een nieuwe terminal aan het Waaslandkanaal ten westen van de Kieldrechtsluis. Deze maatregelen zijn goed voor een extra capaciteit van 4 miljoen TEU.

42 procent van aan- en afvoer moet met binnenschip

De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts lanceerde deze plannen een klein jaar geleden. De overheid wil de aan- en afvoer van containers zoveel mogelijk via water en spoor laten verlopen. Bij het afsluiten van concessies met nieuwe terminals zal daarom een norm van 42 procent binnenvaart en 15 procent spoor worden opgelegd.

In juni start het openbaar onderzoek en heeft iedereen zestig dagen lang de kans om bezwaarschriften in te dienen. Volgens de huidige planning zou de (nieuwe) Vlaamse regering het definitieve voorkeursbesluit dan eind dit jaar kunnen nemen. Daarna wordt het nieuwe dok verder ontworpen en kunnen vergunningen worden aangevraagd.

Belangrijke stap voor Antwerpse haven

Het Havenbedrijf Antwerpen reageert positief op de beslissing van de regering en noemt deze een belangrijke stap. CEO Jacques Vandermeiren: “De uitbreiding van de containercapaciteit is nodig om een duurzame groei te kunnen blijven realiseren en onze rol als motor voor de Belgische economie te consolideren. Dit blijkt door de groei- en recordcijfers die we de afgelopen jaren neerzetten, en het is wat onze klanten van ons verwachten.”

Minister Weyts gaat een extern bureau de opdracht geven om een toekomstvisie voor de ordening en inrichting van Doel op te stellen. Er moet ook een plan komen om het dorp nieuw leven in te blazen. Daarnaast investeert de overheid in natuurcompensatie.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.