Begin 2016 kunnen binnenschepen in de Antwerpse haven LNG bunkeren bij een vaste installatie. De mogelijkheid tot bunkering van vloeibaar gas bestaat al, maar dan vanuit een vrachtwagen op de wal. Met de inrichting van een bunkerstation wil Antwerpen voorzien in de continue beschikbaarheid van LNG.
Doorbreken
Sinds 2012 kunnen schepen LNG bunkeren in de Antwerpse haven. Dat gebeurt met zogenoemde truck-to-ship bunkering. Een vrachtwagen haalt LNG op bij de LNG-importterminal in Zeebrugge en levert het van de kade aan het schip.
(foto Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen)
Door de bouw van een vaste installatie wordt LNG permanent beschikbaar in de Antwerpse haven. Op die manier wil de Antwerpse haven bijdragen tot het doorbreken van de kip-of-het-ei-problematiek: door het permanent ter beschikking stellen van LNG hoopt het Havenbedrijf dat de sector sneller geneigd zal zijn om de nodige investeringen te doen om over te schakelen op deze schonere brandstof.
Europese oproep
Het Havenbedrijf heeft daarom een Europese oproep gedaan waarmee het op zoek gaat naar een partner dat het ontwerp en de bouw van een LNG-bunkerstation. Ook vrachtwagens moeten bij het station LNG kunnen tanken.
De bouw van het bunkerstation wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door het LNG Masterplan voor Rijn-Main-Donau, een project uit het TEN-T programma van de Europese Commissie. Dit Masterplan heeft als doel om het gebruik van LNG als brandstof (en lading) in de Europese binnenvaart te bevorderen.
Met het oog op een zo groot mogelijke slagkracht in de Rijncorridor werkt het Antwerpse Havenbedrijf daarbij nauw samen met de havenbedrijven van Basel, Mannheim, Rotterdam en Straatsburg. Op 25 april ondertekenden zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst bij de Centrale Commissie voor de Rijnvaart in Straatsburg.
Havenpolitieverordening
Begin dit jaar werd het bunkeren van LNG opgenomen in de Antwerpse havenpolitieverordening. Dat zorgt voor de regelgeving die nodig is voor het truck-to-ship, ship-to-ship en terminal-to-ship bunkeren van LNG. De bunkerchecklists staan toe om het bunkeren van LNG veilig en efficiënt te laten verlopen.