- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAlle rijksligplaatsen krijgen walstroom

Alle rijksligplaatsen krijgen walstroom

- Advertentie -

Delen

Alle 500 resterende rijksligplaatsen voor de binnenvaart worden uitgerust met walstroomvoorzieningen. Ook de aanleg van kademuren wordt gestimuleerd met een regeling van 10 miljoen voor regionale initiatiefnemers. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen heeft samen met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat afspraken gemaakt met regio’s om de bereikbaarheid van weg, water en spoor op veel plekken in Nederland te verbeteren. Een overzicht van alle afspraken die in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) zijn gemaakt, is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd.

1.000 vrachtwagens van de weg

Het kabinet wil het vervoer over water aantrekkelijker maken: bulk met van de weg naar binnenvaart (en/of het spoor). Die modal shift is volgens Van Nieuwenhuizen nodig om druk van het overbelaste wegennet te halen. Er komt een stimuleringsregeling van 40 miljoen euro voor vervoerders en verladers voor bundeling en verplaatsing van lading van de weg naar de binnenvaart en voor het opzetten van frequente bargelijndiensten. Deze regeling moet helpen om dagelijks minstens 1.000 vrachtwagens van de weg te halen.

Vaarweg Lemmer-Delfzijl

Het ministerie investeert 118 miljoen euro om de industriële bediening van sluizen en bruggen op de gehele vaarweg Lemmer-Zelfzijl te vervangen. In overleg met de regio is besloten dat de gemeente Groningen de Paddepoelsterbrug herstelt met een vaste brug. Het Rijk draagt hier 8,6 miljoen aan bij. Besluitvorming over de Gerrit Krolbrug wordt halverwege 2021 verwacht.

Water

“Om te zorgen dat onze rivieren veilig, bevaarbaar en met voldoende schoon en gezond water blijven, investeert de minister € 100 miljoen in integraal riviermanagement. Dit moet er o.a. voor zorgen dat rivieren ook in perioden van droogte goed bevaarbaar blijven.” Aldus het ministerie.
De Waddenzeedijk tussen buurtschap Koehool en het Lauwersmeer wordt over een lengte van 47 kilometer versterkt. Dit wordt waar mogelijk gecombineerd met het verbeteren van het landschap en de natuur. Binnen de Programmatische Aanpak Grote Wateren heeft minister Van Nieuwenhuizen hiervoor 37,5 miljoen euro gereserveerd.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -