- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAlbertkanaal: de ene brug geplaatst, de andere afgebroken

Albertkanaal: de ene brug geplaatst, de andere afgebroken

- Advertentie -

Delen

Op zondag 14 november is in Kuringen (Hasselt) de nieuwe stalen brug over het water naar zijn plaats gebracht. Verderop op het Albertkanaal werd de oude brug van Oelegem diezelfde dag juist afgebroken. Dat meldt vaarwegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

De projecten maken deel uit van de uitbouw van het Albertkanaal. In Vlaanderen wordt de doorvaarthoogte van 62 bruggen verhoogd naar 9,10 meter. Vanaf 2023 kunnen de eerste schepen met vier lagen containers over het kanaal varen.

Cruciale verbinding

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters was in Kuringen aanwezig bij het plaatsen van de brug. Ze wees erop dat het Albertkanaal een transport-economische slagader is: een cruciale achterlandverbinding tussen de haven van Antwerpen, Limburg, de Antwerpse Kempen en de Luikse regio.

“De scheepvaart kan een rol spelen in het ontwarren van onze mobiliteitsknoop. Over het Albertkanaal wordt jaarlijks bijna 40 miljoen ton goederen vervoerd. Omgerekend is dat twee miljoen vrachtwagens per jaar of elke dag 8000 vrachtwagens minder op onze wegen. Zo kunnen we het wegennet ontlasten en zorgen we voor meer verkeersleefbaarheid.”

Hogere bruggen

“Het is noodzakelijk om alle bruggen over het Albertkanaal te verhogen, want ook hier geldt de regel van de zwakste schakel: zo lang niet alle bruggen zijn verhoogd, kan het rendement van de al verhoogde bruggen niet ten volle worden benut. Dit weekend zijn we weer een stapje dichter bij dat einddoel”, benadrukte Peeters.

“Intussen zijn 51 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 7 andere bruggen in uitvoeringsfase. In 2021 zullen de laatste brugprojecten worden aanbesteed en gegund. In 2023 zal het varen met vier lagen containers een feit zijn: een gunstig perspectief voor ondernemers en bevrachters.”

Kuringen

Afgelopen weekend is in Kuringen (Hasselt) de nieuwe brug naar haar plaats gebracht. De nieuwe brug wordt op dezelfde locatie gebouwd als de huidige brug. De oude brug is op 27 juni afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe stalen brug. Deze brug werd de afgelopen maanden samengesteld op het montageterrein langs het jaagpad aan de Albertkanaalstraat iets verderop in Stokrooie.

Na de assemblage en het bouwen van de nieuwe landhoofden werd de nieuwe brug zondag 14 november ingevaren. Alles verliep vlot en omstreeks 17.30 uur kon de scheepvaart weer passeren.

Oelegem

In Oelegem (Ranst) ligt de nieuwe brug al. Die werd naast de oude brug gebouwd. Op deze manier kon de oude brug als omleidingsweg dienen tijdens de bouw van de nieuwe brug en bleef de onderbreking voor het wegverkeer beperkt. Sinds donderdag 28 oktober rijdt het verkeer over de nieuwe brug. Daarna zijn de voorbereidingen gestart voor de afbraak van de oude brug.

Zondag 15 november was het zover. De brug werd geleidelijk afgebroken door het één voor één weghijsen en verwijderen van de losgemaakte betonbalken. De komende maanden worden de kades en jaagpaden onder de brug nog verder afgewerkt. Het werk zal volgend jaar zomer klaar zijn.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -