Agentschap onderzoekt storingen AIS

0
(foto Tekst & Toebehoren)

Agentschap Telecom gaat storingen van AIS en andere veel optredende problemen rond het scheepsidentificatiesysteem onderzoeken. Daarbij worden diverse merken AIS-transponders betrokken.

Het onderzoek maakt deel uit van het programma ‘AIS een goed ID!’ Daarvoor werd op 28 december het startschot gegeven tijdens de jaarlijkse Telematicadag. Het programma is bedoeld om het juiste gebruik van AIS (Automatic Identification System) te stimuleren en zo de veiligheid op de vaarwegen te vergroten.

 

‘AIS een goed ID’

‘AIS een goed ID’ is gezamenlijk opgezet door Agentschap Telecom, de Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam, Bureau Telematica Binnenvaart, BLN-Schuttevaer, Federatie Varend Erfgoed Nederland en Rijkswaterstaat.

“Uit een enquête van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart bleek vorig jaar dat meer dan de helft van de binnenvaartschippers niet goed weet hoe het AIS-apparatuur juist instelt en gebruikt”, meldt Agentschap Telecom op zijn website. “Dat komt neer op bijna 4000 schippers. Het programma is met name op hen gericht, maar ook op leveranciers en installateurs, want een goede informatievoorziening en een correctie installatie dragen bij aan een betrouwbaar gebruik van AIS. “

 

Boetebeleid aangepast

In het bedoelde evaluatierapport over de AIS-verplichting besprak de CCR ook de storingsgevoeligheid van het systeem. Daarom is voor het onderzoek er een binnenvaartschip uitgerust met een AIS-monitoringkoffer waarmee Agentschap Telecom probeert vast te stellen of er storende factoren zijn die het AIS-signaal kunnen belemmeren. Verder zoekt het agentschap samen met Rijkswaterstaat naar de mogelijkheid om schippers in staat te stellen hun eigen uit te zenden informatie te controleren.

Op 1 januari heeft Agentschap Telecom zijn beleid aangepast als bij een schip onjuistheden in de digitale identificaties via AIS worden geconstateerd. Voortaan wordt niet meer direct een boete gegeven, maar de scheepseigenaar krijgt “een educatieve waarschuwing”.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.