"Afstoten inspectietaken is nadelig" 

0

De brancheverenigingen in de maritieme cluster roepen het toekomstige kabinet op bij bezuinigingen niet de botte bijl te hanteren. Maritieme ondernemers zijn sterk afhankelijk van goed functionerende overheidsinspecties. Bezuinigingen op deze inspecties kunnen nadelig uitpakken voor de Nederlandse ondernemers als ze ondoordacht worden uitgevoerd. 

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, Kantoor Binnenvaart, Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, Scheepsbouw Nederland en de Vereniging voor Beroepschartervaart schrijven in een gezamenlijke notitie verder dat de overheid terughoudend moet zijn met het overdragen van overheidstaken naar marktpartijen. "Behalve dat daarmee veel cruciale kennis verdwijnt bij de overheid, leidt dit ook vaak tot hogere kosten en een hogere belasting voor de ondernemers." 

Ernstige schade
Het afstoten van overheidstaken kan de maritieme cluster volgens de organisaties zelfs ernstige schade berokkenen en "zet de Nederlandse economie verder onder druk. De totale maritieme cluster biedt in Nederland werkgelegenheid aan circa 190.000 personen en vormt bijna 3 procent van het Bruto Nationaal Product. De kracht van de Nederlandse economie is voor een belangrijk deel verbonden aan de transportsector, ook wat betreft de vestiging van industriële activiteiten in Nederland."

De brancheorganisaties erkennen wel de noodzaak van bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. In de notitie geven zij aan dat er ook juist kansen zijn om te komen tot verder stroomlijnen en afstemmen van inspectiediensten. Zij vragen om een krachtig optreden van overheidsinspecties die beter met elkaar moeten afspreken wie welke inspecties gaat uitvoeren. Dit zou het hoge aantal inspecties van binnenvaart- en zeeschepen kunnen terugdringen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.