Meer dan 400 jaar geleden, in 1622, werd de eerste burgemeester van Rotterdam geïnstalleerd. Op 1 oktober neemt Ahmed Aboutaleb, als de 40e burgemeester van Europees grootste havenstad en de eerste burgervader van Marokkaanse afkomst, afscheid van het stadhuisadres Coolsingel 40.
Met Rotterdams 41e burgemeester, Carola Schouten, afkomstig van de ChristenUnie wordt in 010 op donderdag 10-10 voor het eerst een vrouw als burgemeester van Rotterdam geïnstalleerd. En met uitzondering van Abraham van der Hoeven, afkomstig van de Christelijk Historische Unie, die slechts korter dan één jaar (in 1923) waarnemend burgemeester was, levert ook voor het eerst een christelijke partij de burgemeester van Rotterdam.
Die stad vernieuwt in hoog tempo met hoge gebouwen en moderne architectuur en nu moderniseert ook het stadsbestuur met deze historische bestuurdersvernieuwing.
En op Carola Schouten is de Rotterdamse leus ‘sterker door strijd’ zeker van toepassing. Het duidelijkst kwam dit tot uiting in haar strijd tegen armoede als minister van Armoedebestrijding. De leus werd vanwege de oorlogsbeproevingen door koningin Wilhelmina in 1948 aan het stadswapen toegevoegd. Deze strijdvaardige Rotterdamse leus zal de nieuwe burgemeester vanuit haar burgemeesterszetel bij al haar activiteiten ongetwijfeld een stevige steun in de rug geven.
Haar voorganger was vijftien jaar lang de bevlogen eerste burger van de stad en een man van ‘geen woorden maar daden’. Een aantal jaren geleden mocht ik burgemeester Ahmed Aboutaleb na een werkbezoek aan de gemeente Krimpen aan den IJssel in zijn functie als voorzitter van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag toespreken. Ik kreeg deze gelegenheid als het vanuit Krimpen aan den IJssel afgevaardigde lid in de Adviescommissie Economisch Vestigingsklimaat van de Metropoolregio en was toen gemeenteraadslid van de grootste en op mijn initiatief opgerichte partij Stem van Krimpen. Ik overhandigde hem een roodgekleurde spinbinder waarmee ik een politieke boodschap overbracht. De snelbinder had ik gekregen van de firma Widek/Bibia, het Krimpens bedrijf dat in de Stormpolder fietsaccessoires vervaardigt.
Het bezoek vond plaats in de periode van de zoektocht naar een nieuwe partijleider voor de Partij van de Arbeid. Ik wees hem op de fataal afgelopen kabinetssprongen die zijn drie naar Den Haag vertrokken voorgangers noodlottig werden:.
Zo was André van der Louw, van 1974-1981 een geliefd burgemeester in de Maasstad, op verzoek van zijn PvdA naar kabinet Van Agt II vertrokken om minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk te worden. Al na een half jaar viel het kabinet.
Ook de oud-burgemeesters Bram Peper (periode 1982-1998) en Ivo Opstelten (periode 1999-2008) liepen averij op in Den Haag. Bram Peper trad als minister van Binnenlandse Zaken af wegens de bonnetjesaffaire in 2000 en ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vertrok in 2015 voortijdig om een omstreden deal met drugscrimineel Cees H. waarover hij de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd.
Kortom, geen overbodige waarschuwing aan burgemeester Aboutaleb om de veilige Rotterdamse havenstad niet voor een ministerspost te verlaten. Aan de rode spin die ik hem overhandigde, verbond ik de uitgesproken boodschap om zich niet te laten vastbinden op de bagagedrager van de rode Partij van de Arbeid, maar de haken te gebruiken om zich aan de Rotterdamse havenkades vast te houden. Zijn karakteristieke glimlach blijkt achteraf gelukkig een instemmende blik als antwoord te zijn geweest.
Na de drie van zijn in den Haag gestrande voorgangers verlaat hij als burgemeester op eigen initiatief en niet vanwege partijdruk de havenstad Rotterdam. Met veel inzet heeft hij zich ruim vijftien jaar (2009-2024) voor de belangen van de stad en de regio ingezet.
Ahmed Aboutaleb zal wat mij betreft vooral worden herinnerd als de Rotterdamse burgemeester met het motto “van weinig woorden naar veel daden”.