Advies Rijkswaterstaat aan recreatievaart: mijd de Maas

1
Stuw Borgharen
Stuw Borgharen. (archieffoto Rijkswaterstaat / Flying Eye)

De komende dagen valt er veel regen in onder meer de Ardennen. Als de verwachtingen uitkomen, zorgt dit voor een hoge afvoer in de Maas. Zo’n situatie komt zelden voor in de zomer. Rijkswaterstaat adviseert de recreatievaart om in deze periode niet over de Maas te varen.

De verwachting is dat vanaf vandaag (woensdag 14juli) de afvoer op de Maas sterk en snel stijgt. Een hoge afvoer brengt een sterke stroming met zich mee, zeker als ook de stuwen gestreken worden. Daarnaast is de kans aanwezig dat er veel rommel, zoals takken, in het water meedrijft waardoor de schroef kan vastlopen.

“Maak geen gebruik van de Maas”

De Maas heeft vaker te maken met hoge afvoeren, maar het komt bijna nooit voor in de zomer. Dit maakt dat veel vaarweggebruikers niet gewend zijn aan de situatie die hierdoor (mogelijk heel snel) kan ontstaan. Daarom adviseert Rijkswaterstaat de recreatievaarders om tijdens de hoogwaterperiode niet over de Maas te varen. “Blijf in de haven, of neem andere routes.”

De hogere afvoeren, maar ook het strijken van de stuwen veranderen de waterstand. Dit kan tot gevolg hebben dat vaartuigen die aangemeerd zijn, losraken of juist klem komen te zitten onder een vaste steiger. “Wij raden aan hier goed op te letten de komende dagen.”

Informatie

Het strijken van de stuwen wordt via een bericht aan de scheepvaart bekend gemaakt, dat onder meer is te vinden op Teletekst-pagina 721. De actuele waterstand in de Maas is op waterinfo.rws.nl te vinden. Mocht de regenval en/of het hoogwater leiden tot acute situaties, dan is meer informatie vinden op de websites van Veiligheidsregio Zuid-Limburg of Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Rijkswaterstaat adviseert de recreatievaart tussen ’s Hertogenbosch en Maastricht om gebruik te maken van de Brabantse kanalen. Het traject loopt via het Kanaal Wessem-Nederweert, de Zuid-Willemsvaart of het Wihelminakanaal. Daarnaast kan ook op de diverse plassen gevaren worden.

Rijn en vertakkingen

Ook op de Rijn en vertakkingen als de Waal, Nederrijn, IJssel en Lek wordt een hogere waterstand verwacht. Het advies is hier om alert te zijn op rommel in het water, op de extra stroming en op plekken die zijn ondergelopen en dus ondiep zijn.

 

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.