- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGroot onderhoud aan bruggen en sluizen op Oude IJssel

Groot onderhoud aan bruggen en sluizen op Oude IJssel

- Advertentie -

Delen

Waterschap Rijn en IJssel voert groot onderhoud uit aan de sluizen en bruggen op de Oude IJssel. Het gaat om de ophaalbruggen en sluizen tussen Doesburg en Ulft. Die zijn meer dan zeventig jaar oud. Bijkomend voordeel voor de beroepsvaart is dat de drempel van de sluis in Doesburg 70 centimeter wordt verlaagd.

Als eerste zijn de brug en sluis in Doesburg aan de beurt. Op 30 september beginnen hier de werkzaamheden. Vanaf die datum tot en met 8 december is de sluis buiten werking.

Vanaf januari 2025 pakt het waterschap de bruggen van Terborg, Laag-Keppel en Hoog-Keppel en sluis De Pol aan. Volgend jaar wordt ook de techniek vernieuwd waarmee de bruggen op afstand worden bediend.

Zure appel

Waterschapsbestuurder Floor Wissing zegt: “We willen de Oude IJssel veilig en bevaarbaar houden in de toekomst. Daarvoor is dit onderhoud echt nodig. We hebben geprobeerd om overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo houden we rekening met de recreatievaart door de werkzaamheden pas te starten aan het einde van het vaarseizoen.”

“Met bedrijven die afhankelijk zijn van transport over de Oude IJssel zijn op tijd afspraken gemaakt. Zij lossen het transport voor deze periode op een andere manier op. We moeten door de zure appel heen. Maar dan kunnen we ook weer tientallen jaren vooruit.”

Doesburg

In Doesburg worden onder andere de hardhouten sluisdeuren van 10.000 kilo per stuk vervangen door nieuwe. De drempel onder de sluisdeuren wordt 70 centimeter lager. Hierdoor kan de beroepsvaart, bij lage waterstanden, langer gebruikmaken van de sluis.

In de sluis zelf worden haalstangen aangebracht. Hierdoor kunnen kleinere (recreatie)vaartuigen veiliger vastmaken tijdens het schutten. Het touw en de boot zakken of stijgen dan mee met het water. Ook wordt aanleggen voor de sluis veiliger en eenvoudiger voor de recreatievaart.

De ophaalbruggen bij Terborg, Laag-Keppel en Hoog-Keppel krijgen diverse nieuwe onderdelen en worden opnieuw geschilderd. Bij de brug in Terborg is veel werk al eerder dit jaar gedaan – daar rest alleen het schilderwerk en het onderhoud aan de aandrijving. Bij Sluis De Pol wordt een aantal onderdelen van de aandrijving vernieuwd.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -