De algehele stremming van de Zandkreeksluis wordt verlengd tot 30 september 07.00 uur. Daarna wordt de Oosterscheldebrug weer in gebruik genomen voor wegverkeer en hervat Rijkswaterstaat het reguliere bedienregime voor scheepvaart hervat.
De stremming zou eigenlijk tot en met 24 september duren. De extra dagen zijn nodig voor het storten van stenen voor het verzakte oostelijke sluishoofd.
Door de verzakking van het oostelijke sluishoofd van de Zandkreeksluis staat er veel druk op de damwanden onderaan het sluishoofd. “Door in totaal 900 ton breukstenen aan beide zijden van de sluis te storten ondersteun we de damwanden en beschermen we de dijk”, aldus Rijkswaterstaat.
Stremming verlengd
Het storten van de stenen is een tijdelijke maatregel. Het moet ervoor zorgen dat het weg- en scheepvaartverkeer de Zandkreeksluis vanaf 30 september weer veilig en ongehinderd kan passeren.
Wegens de vernieuwing van de slijtlaag van de Oosterscheldebrug is er al een stremming voor scheepvaart van kracht, van 16 tot en met 24 september. Die wordt tevens benut voor het storten van breuksteen, en vanwege deze werkzaamheden verlengd tot 30 september 07.00 uur.
Verzakking
Afgelopen mei ontdekte Rijkswaterstaat tijdens werkzaamheden aan de Oosterscheldezijde van de Zandkreeksluis een verzakking van het oostelijke sluishoofd. “Door een recentelijke versnelling in de verzakking zijn sinds 5 september beperkingen voor scheepvaartverkeer van kracht, en is er extra hinder voor wegverkeer.”
Experts doen momenteel onderzoek naar de oorzaak van de verzakking. Onder andere grondboringen, sonderingen en metingen van de waterdruk moeten een beeld geven van de bodem onder en rondom de sluis.
“Het achterhalen van de oorzaak en het uitwerken van een aanpak voor de lange termijn vraagt nog om de nodige tijd. Om het weg- en vaarwegverkeer veilig en ongehinderd de sluis te laten passeren worden de damwanden bij het oostelijke sluishoofd ondersteund met breukstenen.”