Bij een landelijke actie controleerde Rijkswaterstaat van 11 tot en met 15 maart in totaal 87 binnenvaartschepen. In zeven gevallen werd een sanctie opgelegd en 34 schepen kregen een waarschuwing.
Tijdens de driedaagse actie werden binnenvaartschepen onder andere gecontroleerd op het naleven van de vaar- en rusttijden en de voorgeschreven bemanningssterkte. Rijkswaterstaat vraagt met de actie “aandacht voor een veilige vaart” en “de mobiel verkeersleiders (wilden ermee) een boost geven aan het veiligheidsbewustzijn van alle vaarweggebruikers”, zo staat in een persbericht van de vaarwegbeheerder.
Vaartijdenboek
Bij de controles lag de nadruk op overtredingen die een direct risico vormen voor de vaarveiligheid. Daarmee probeert Rijkswaterstaat om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Bij de actie werd onder meer gekeken naar het correct invullen van het vaartijdenboek en of het voorgeschreven minimumaantal bemanningsleden aan boord was en over de juiste papieren beschikte.
Deze focuspunten waren gebaseerd op de meest geconstateerde overtredingen van 2023. Dat waren:
- Kwalificatie bemanning niet in orde
- Bemanningssterkte niet in orde
- Aanvang en voortzetting vaart niet ingevuld
- Rusttijden voor 08:00 uur niet ingevuld
- Onderbreking of beëindiging vaart niet ingevuld
Mobiel verkeersleiders
De handhavingsactie werd uitgevoerd door mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat. Ook inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport namen op verschillende locaties deel aan de actie.
De mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat zijn 24/7 aanwezig op de grote rivieren, kanalen en meren. “Naast voorlichting, inspecteren zij vaarwegen, zorgen voor begeleiding van scheepvaart en handhaven zij wet- en regelgeving op het water. Tijdens handhavingsacties ligt de focus extra op voorlichting en controles.”