Dat Roger Federer is gestopt met zijn astronomische tenniscarrière bewijst maar eens te meer: aan alles komt een eind. Om heel kort door de bocht met de deur in huis te vallen: wanneer stopt de binnenvaart?
- Als er niets meer te vervoeren is.
- Als er een technisch betere oplossing is om te vervoeren. Als de mens uitsterft (wie dan leeft, wie dan zorgt).
- Als de zon opzwelt en de aarde opslokt (dat duurt nog 5 miljard vaarwegbegrotingen).
- Als de Rijn opdroogt (helaas is dat niet meer zo onwaarschijnlijk als een jaar of 20 geleden).
- Als niemand meer wil varen. Dat is minder waarschijnlijk de oorzaak voor de ondergang van de binnenvaart dan een jaar of 20 geleden werd gedacht. Natuurlijk lijdt de binnenvaart met het hele land onder de personeelstekorten. Ook daar zal wel een keer een eind aan komen. Al is het maar door de verdergaande automatisering van de scheepvaart waardoor minder personeel nodig is.
Zou er een einde aan de binnenvaart komen als de politiek de belangstelling voor de varende vervoerders verliest? Dat zal niet, want politici bewijzen graag lippendiensten aan deze sympathieke sector. Dat is echter niet in de begroting van dit land terug te zien, net zomin als in die van de Oosterburen.
Om nog een zekere vorm van geloofwaardigheid te behouden moet er wel iets worden gedaan, maar altijd op het randje. Zo krijgen de vaarwegen altijd net voldoende om niet volledig in te storten, maar veel te weinig om wat zorgelozer op te kunnen bloeien. Te veel om dood te gaan, te weinig om van te leven.
Politiek is kortetermijndenken bij uitstek en investeren in de vaarwegen is langetermijndenken bij uitstek. Dat wordt nooit een fijne, blije symbiose, hoeveel bloed zweet en tranen van branchevertegenwoordigers er ook vloeien achter de schermen.
Er lijkt wel een aardige som geld bij te komen in 2023 en het jaar erop zelfs nog meer, maar met de doorgaande inflatie verschrompelt zo’n bedrag en laten we eerlijk wezen: met het verval van sluizen en de langdurige droogte is gebleken dat er niet een beetje bij moet. Serieuze bedragen zien er anders uit. Het lijkt er ook meer op dat dit weer zo’n politieke zet is om elk verzoek van de branche de volgende jaren naast zich neer te kunnen leggen met de woorden: “In 2022 hebben jullie al genoeg gekregen.”
Het blijft een oneerlijk spelletje tennissen: als jij slaat, hangt er een net, als zij slaan, is er geen net. Novak Djokovic zou er wel raad mee weten.
Die is niet voor niets een wappie.