Nog maar kortgeleden stond vast dat het niet lang zou duren eer er schepen zouden varen aangestuurd door algoritmen. Maar we worden opgeschrikt door ineens allemaal onverwachte wendingen waardoor onze toekomstvisioenen op losse schroeven zijn komen te staan. Tech en IT hebben ineens niet meer de wind mee. De whizzkids zijn de nieuwe werklozen en de beurskoersen van de grote techbedrijven kelderen. En dat terwijl de oude economie – van handel en ziekenhuizen tot industrie en transport – schreeuwt om mensen. Daar liggen de banen voor het oprapen.
Weer zo’n ontwikkeling die alle goeroes niet hebben zien aankomen. Waarom nemen we nog de moeite naar zogenaamde deskundigen te luisteren? De kredietcrisis en corona
hebben ons geleerd dat er echt niks valt te voorspellen. Heeft pak ‘m beet twee jaar geleden iemand gezegd dat we met een inflatie van 10 procent moesten rekenen in 2022? Helaas voor Maarten van Rossem heeft die zich onsterfelijk gemaakt door de avond voor de Russische inval in Oekraïne te verkondigen dat Poetin echt niet zo achterlijk is om Oekraïne binnen te vallen.
Oké, de toekomst is soms lastig, maar het verleden zou je moeten kennen. Daarom vergeleek Poetin zichzelf met tsaar Peter de Grote. Belachelijk, Peter was meer dan 2 meter lang, Poetin is (net als Tom Cruise) 1.70 meter. Groter wordt hij niet. Peter leefde eind 17e eeuw en verlangde naar de technische kennis die toen in West-Europa sterk in opkomst was. Vooral de scheepsbouw had zijn warme belangstelling. Thuis in Rusland was Peter dagelijks op scheepswerven te vinden. Incognito kwam hij (met een entourage van zo’n 70 man) na enige omzwervingen naar Zaandam waar hij behalve schepen bouwen leerde horlogemaken, doodskisten timmeren, tekenen, etsen, secties verrichten, papier scheppen en zijde spinnen.
Hij was zo onder de indruk van het Westen dat hij Rusland een westers land maakte. Hij liet de nieuwe hoofdstad St. Petersburg ontwerpen met kanalen ‘naar Amsterdams model’ zodat de goederen beter over water konden worden vervoerd. Hij liet ook z’n zoon doodmartelen omdat die het niet eens was met Peters politiek. Dit als kleine relativering van een groot man. Poetin zou dat nooit doen (die heeft alleen dochters).
St. Petersburg werd als ‘Venster op het Westen’ gebouwd. Volgens de sociale media in Rusland is dat venster door Poetin juist weer gesloten.
Zonder nou direct ramen in te willen gooien of open deuren verder open te willen trappen, kun je zeggen dat de sociale media in Rusland bij hoge uitzondering betrouwbaarder zijn dan de officiële media. Zou er dan toch hoop zijn voor de techbedrijven? Die whizzkids wil je toch niet achter de kassa hebben, of aan je bed?