Op 26 en 27 november organiseert De Vlaamse Waterweg in samenwerking met Antwerp Management School en EY de allereerste Smart Shipping Hackathon. Het doel is ideeën op te doen en oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar de binnenvaart tegenaan loopt op het vlak van smart shipping.
Iedereen die gefascineerd is door binnenvaart en/of technologie kan zich online registreren op www.smartshipping-hackathon.com en meedoen om te helpen het potentieel van de binnenvaart te vergroten.
Vlaanderen beschikt over zo’n 1.000 kilometer bevaarbare binnenwateren waarop jaarlijks meer dan 70 miljoen ton wordt vervoerd. “Maar we gaan voor meer binnenvaart, in het belang van mobiliteit en klimaat”, stelt De Vlaamse Waterweg. Daarom zet de vaarwegbeheerder in op smart shipping: het online delen van gegevens tussen binnenvaart-, infrastructuur- en vaarwegbeheerders én het varen met geautomatiseerde schepen.
48 uur
Om dat laatste onderwerp gaat het bij de online Smart Shipping Hackathon. Een ‘hackathon’ is een creatieve methode om problemen te benaderen en innovatie te stimuleren. De deelnemende teams van vier tot vijf personen gaan binnen een tijdsbestek van 48 uur op zoek naar tastbare oplossingen: nieuwe concepten, businessmodellen, processen enzovoort voor vier concrete uitdagingen:
1) Hoe kan een geautomatiseerd binnenvaartschip veilig door een sluis varen als er geen personen aan boord zijn?
2) Hoe moet de communicatie verlopen om veilig te kunnen navigeren met geautomatiseerde en conventionele binnenvaartschepen?
3) Hoe gaan we om met vaarwegmanagement voor zowel geautomatiseerde als conventionele binnenvaartschepen?
4) Hoe kan de overheid nieuwe technologieën integreren en zich organiseren met het oog op optimaal verkeersmanagement?
Tijdens het verloop van de hackathon kunnen de deelnemende teams rekenen op ondersteuning van coaches met kennis van de sector. Aan het einde van de hackathon worden de teamresultaten gepresenteerd aan een jury die vervolgens de winnaars kiest.
Bekender bij een breed publiek
Vanwege Covid-19 kozen De Vlaamse Waterweg, Antwerp Management School en EY ervoor om de hackathon online te organiseren. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijker is om een internationaal publiek aan te trekken.
“Vlaanderen barst van het talent. Zowel in onze kenniscentra, in onze kmo’s als in grote ondernemingen wordt dagelijks ingezet op innovatie en duurzaamheid. We willen samen met al dit technisch en creatief talent ook in de binnenvaartsector nog meer inzetten op innovatief denken en handelen. Deze hackathon is daartoe een zeer waardevol initiatief”, aldus Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
“Naast mogelijke oplossingen voor de vier uitdagingen hoopt De Vlaamse Waterweg dat deze hackathon een platform kan zijn om de binnenvaart bij een breder publiek bekend te maken en de sector toekomstbestendiger te maken. Onze binnenvaartsector heeft namelijk enorm veel economische opportuniteiten die we maximaal moeten benutten.”
De online Smart Shipping Hackathon is een FLOAT-evenement. FLOAT staat voor FLanders On the Automated shipping Track en is een samenwerking tussen diverse overheids- en onderwijsinstanties.