- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe software helpt VCU sneller netten ontwerpen

Nieuwe software helpt VCU sneller netten ontwerpen

- Advertentie -

Delen

Netten tekenen en berekenen is een tijdrovend karwei dat niet iedereen even goed onder de knie heeft. Daarom heeft de maritieme afdeling van Visserijcoöperatie Urk (VCU) eigen software laten ontwikkelen die dit proces automatiseert. Deze VCU Net Designer is ontwikkeld met RapiD Engineering, waarvan de medewerkers zelf ervaring hebben met de visserij. Extra voordeel: de bedrijven zijn buren van elkaar.

Voor RapiD engineering was dit een hele mooie uitdaging, meldt het bedrijf in een persbericht: “Wij zijn van oorsprong techneuten die ook aardig kunnen programmeren. Onze core business is het programmeren van API-koppelingen voor CAD-Software om engineers werk uit handen te nemen. Nu hebben we onze eigen CAD-Software ontwikkeld, speciaal voor het tekenen van visserij netten. Een prachtige klus.”

Ontwerpen en berekenen

VCU en RapiD hebben eerst alle eisen en wensen op tafel gelegd. Goede nettenmakers liggen niet voor het oprapen, laat staan mensen die ook netten kunnen ontwerpen en berekenen. Een van de belangrijkste eisen was dan ook om de software laagdrempelig en toegankelijk te maken.

De software is nu zo ontworpen dat de gebruiker zelf niets meer hoeft te berekenen. De snitten, dieptes, breedtes, overgangen, lengte van de pezen… Alles wordt door de software berekend.

Tekeningen

Ook de opmaak van de tekeningen is zo gemaakt dat ze eenvoudig te lezen zijn. Alle materialen hebben een eigen kleur zodat in één oogopslag te zien is uit welke materialen het net is opgebouwd. Naast de productietekening wordt van elk paneel een aparte snijtekening gemaakt, waardoor de taken in de fabriek goed verdeeld kunnen worden. De één houdt zich bezig met het uitsnijden van de panelen, de ander met het assembleren van het net.

Een andere handige module is de gewichtsberekening. Met één druk op de knop wordt van een net berekend hoe zwaar dit is, hoeveel netwerk er nodig is om de panelen uit te snijden en wat de kostprijs is van de materialen.

Simulatie van gedrag onder water

VCU heeft daarmee al een flinke slag gemaakt in de automatisering van de netontwerpen. De coöperatie kijkt nog verder: nu het net exact op tekening staat, moet er ook gesimuleerd kunnen worden hoe het zich onder water gedraagt. Er bestaan buitenlandse softwarepakketten die dit kunnen, maar die zijn volgens VCU en RapiD flink verouderd of niet waarheidsgetrouw genoeg.

Door ook hiervoor een eigen pakket te laten ontwikkelen kan VCU zelf bepalen wat de software allemaal moet kunnen. De eerste stap daarvoor is al gezet. Van het getekende net in de VCU Net Designer wordt automatisch een 3D-model gemaakt. Dit 3D-model is de basis voor de uitwerking van een 3D-simulatiepakket.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -