- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRotterdam bouwt 'Food Hub’ op Kop van de Beer

Rotterdam bouwt ‘Food Hub’ op Kop van de Beer

- Advertentie -

Delen

Rotterdam wil zijn positie als grootste West-Europese doorvoerhaven voor producten uit de land- en tuinbouwsector en visserij uitbouwen. Onderdeel van die strategie is de inrichting van de Rotterdam Food Hub aan het Calandkanaal, op de Kop van de Beer. Het bedrijventerrein bij de ingang van de Maasvlakte wordt 60 hectare groot en speciaal ingericht voor bedrijven uit de agrofoodsector.

Agrofood is een groeimarkt dankzij de bevolkingstoename en welvaartsgroei, met name in opkomende economieën. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld. In 2017 werd voor bijna 92 miljard euro verhandeld. Het heeft er mede toe geleid dat de Rotterdamse haven met een overslag van 16 miljoen ton per jaar de grootste import- en exporthaven in West-Europa is op het gebied van agrofood.

Wat betreft import wordt de top-3 gevormd door achtereenvolgens citrusvruchten, bananen en druiven. Ook vinden veel sappen via Rotterdam hun weg naar de consument. Qua export zijn het groenten, uien en aardappelen die de top vormen, gevolgd door varkensvlees, kipproducten, kaas, buitenplanten en haring.

Binnenvaartschepen

“We willen de groei van onze klanten in de agrofood graag verder accommoderen”, licht Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics, toe. “De Rotterdam Food Hub biedt daarvoor de kans bij uitstek: niet alleen liggen de grote deepsea containerterminals op de Maasvlakte op een steenworp afstand, maar de Rotterdam Food Hub krijgt zelf ook de beschikking over meerdere ligplaatsen voor zeeschepen die speciaal zijn ingericht voor gekoelde lading.”

Tevens komen er ligplaatsen voor binnenvaartschepen en worden de warehouses direct aan de kades gesitueerd, waardoor gekoelde en bevroren lading snel opgeslagen, bewerkt of getransporteerd kan worden. “In agrofood werken we met bederfelijke waar en is snelheid dus cruciaal”, aldus Hoogsteden.

Het nieuwe bedrijventerrein komt op de Kop van de Beer.

Hotspots

Een ander voordeel van de Rotterdam Food Hub is dat op het terrein diverse faciliteiten gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden. Zo kunnen kades en voorzieningen op het gebied van onder andere transport, opslag, toegangscontrole en douane efficiënt gedeeld worden.

Hoogsteden: “Daarmee vormt de Rotterdam Food Hub een prachtige en zeer welkome aanvulling op de reeds bestaande agrofood hotspots in de Rotterdamse haven, zoals Cool Port en de grote cold storage warehouses op onder andere de Maasvlakte en in de Eemhaven. Ook de nabijheid van Greenports als Barendrecht, Ridderkerk en het Westland is natuurlijk ideaal.”

Schop in de grond

Van de 60 hectare is circa 45 hectare beschikbaar voor uitgifte aan bedrijven. Over 35 hectare daarvan lopen al gesprekken met gegadigden. Voorbereidende werkzaamheden, zoals bodemonderzoek, hebben dit voorjaar plaatsgevonden en de aanleg van een bouwweg en nutsvoorzieningen voor de bouw zullen vanaf juni plaatsvinden.

In juli gaat bij de eerste klant de schop in de grond voor de ontwikkeling van het terrein op de Kop van de Beer. Eind 2020 zullen de eerste bedrijven er operationeel zijn.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -