- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekGesabbelWanneer wel of niet betalen voor afgifte afval in Nederland?

Wanneer wel of niet betalen voor afgifte afval in Nederland?

- Advertentie -

Delen

Wie in Nederland over de snelweg van west naar oost of vice versa rijdt via Utrecht heeft een grote kans over de A1 te rijden. Op een aantal locaties, bijvoorbeeld in de regio’s Amersfoort en Apeldoorn, rijd je op een niet al te grote afstand van een afvalstortplaats. Dit is voor veel mensen aanleiding om de ventilator van de airco in de auto zachter of zelfs uit te zetten. Eenmaal er voorbij zullen veel mensen hun raampje opendraaien om wat frisse lucht naar binnen te laten, want helaas is de auto vaak al vergeven van de weeïge lucht voordat je eraan denkt de ventilator uit te zetten. Maar ja, gelukkig zijn er stortplaatsen zodat we niet allemaal onze eigen mini-afvalberg hoeven te huisvesten.

We produceren met z’n allen per jaar best veel afval. Het CBS geeft aan dat het iets boven de 550 kilo per persoon per jaar ligt. Gelukkig is er de laatste jaren een lichte daling te zien. De voorlichtingscampagnes over het scheiden van afval dragen hun steentje bij aan de bewustwording van ons allemaal.

Aan de wal wordt al gescheiden ingezameld en over afvalscheiding bij binnenvaartschepen wordt volop gesproken. Er wordt in Straatsburg gekeken naar de mogelijkheden om meer eenheid en daarmee meer duidelijkheid te krijgen hoe en waar je binnen de verdragslanden je afval gescheiden kunt afgeven.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het plaatsen van foto’s van de betreffende afvalsoort op de afvalbakken of door gebruik te maken van specifieke kleuren.

In Nederland is er een verschil in kostenverdeling van de afval­inzameling. Er zijn afvalvoorzieningen in diverse havens waarbij de kosten van jouw afgifte al verwerkt zijn in het havengeld. Er is ook een gemeente in Nederland die ervoor heeft gekozen om de afvalbakken te laten openen met de ecokaart maar zelf de kosten draagt voor de inzameling. In deze gemeente gaat de afvalbak dus ook open met de ecokaart als je géén abonnement hebt voor huisvuil. Bij sommige sluizen verleent de gemeente of provincie ook de service om afvalbakken te plaatsen die opengesteld zijn voor iedereen. Voor de afvalbakken langs de rijksvaarwegen heb je wél een SAB-abonnement nodig om de restafvalbakken te openen.

Oliehoudend afval afgeven aan een bilgeboot kan op vertoon van de ecokaart ‘gratis’ bij één van de contractanten van het SAB-inzamelnetwerk. Door middel van Europese aanbesteding wordt bepaald welke inzamelaar de afvalinzameling behartigt in de vastgestelde percelen.

Let op! Er zijn natuurlijk méér afvalinzamelaars in Nederland die het afval voor je kunnen innemen. Wees er echter wel van bewust dat deze (niet gecontracteerde) inzamelaars hiervoor een factuur zullen sturen. Voor een recent overzicht van het SAB-inzamelnetwerk kun je kijken op  www.sabni.nl.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -