Ondanks de zeer dichte mist boven de Maas hebben duikers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zondagmorgen 24 september in alle vroegte een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Het scheepvaartverkeer werd voor deze werkzaamheden geruime tijd stilgelegd.
Het projectiel van Engelse makelij lag op 5 meter diepte in de Maas. Het onder water onschadelijk maken van een bom is geen dagelijkse praktijk van de EOD. Het is hooguit drie of vier keer voorgekomen in de afgelopen tien jaar.
Zo’n vijftig bewoners in de nabije omgeving moesten tijdens de demontage van de vliegtuigbom binnen blijven. Toen de duikers het ontstekingsmechanisme van de bom verwijderd hadden, mochten ze rond 11.00 uur weer naar buiten. Het werkgebied was door de politie beveiligd en voor niemand toegankelijk.
Ontploffing
Toen de duikers het oorlogstuig hadden ontmanteld, is de bom uit het water gehesen en per schip naar de industriehaven in Blerick (gemeente Venlo) vervoerd. Daar is het gevaarte aan land gebracht en op een truck geladen. Die reed hem vervolgens naar een plek in het buitengebied van Venlo, waar de opruimingsdienst de bom met eigen springstof tot ontploffing bracht.
Op 31 mei had Rijkswaterstaat de bom gevonden bij het verdiepen en verbreden van de vaargeul in de Maas. Het projectiel kwam vermoedelijk in 1944 in de Maas terecht tijdens bombardementen van de geallieerden op de spoor- en de verkeersbrug in Venlo.