- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGent start proef met bundelen vergunningen

Gent start proef met bundelen vergunningen

- Advertentie -

Delen

In de haven van Gent is het startschot gegeven voor Dockland, een proefproject waarmee de haven voor één bepaald bedrijventerrein (de Kuhlmann-locatie) alle vergunningsaanvragen van chemische bedrijven gaat bundelen. Bedrijven die er zich vestigen, voldoen hierdoor meteen aan alle wettelijke vereisten.

Het Havenbedrijf Gent investeert 15 miljoen euro. De Vlaamse overheid, de stad Gent en de gemeente Evergem ondersteunen de proef. Als het concept lukt, kan het ook in andere havens worden toegepast.

 

Seveso-wet

Dockland richt zich op bedrijven die actief zijn in de chemische sector, de groothandel en distributie van chemische producten en aanverwante sectoren, zoals opslag en logistiek. Het gaat om bedrijven die bepaalde gevaarlijke producten gebruiken en daardoor onder de ‘Seveso-wetgeving’ vallen of in de toekomst kunnen vallen. Voor hen gelden specifieke vereisten en vergunningen voor de vestigingsplaats, de opslag, behandeling en het gebruik van producten.

Het verkrijgen van de vergunningen is voor de bedrijven vaak een lang administratief traject. Met Dockland gaat een holding van bedrijven voor alle op de Kuhlmann-locatie te ontwikkelen activiteiten de vergunningen aanvragen en de procedures in één keer doorlopen. Dit werkt drempelverlagend, aangezien de bedrijven zich meteen kunnen richten op hun core business en verdere ontwikkeling.

 

15 miljoen

Vanaf 2017 kunnen zich op het gesaneerde terrein naast de oude gipsberg aan de Kuhlmann-kaai chemiebedrijven vestigen volgens het Dockland-concept. DEC, dat het terrein saneert, draagt het 17 hectare grote terrein deze zomer over aan het Havenbedrijf, dat het terrein vervolgens zal ontsluiten. Een investering van 15 miljoen  euro.

Dockland is een initiatief van Georges Allaert (UGent-hoogleraar in ruste en specialist in ruimtelijke ordening) en ondernemer Luc Seminck. Het past binnen de strategie van de Gentse haven om activiteiten van één sector op één locatie te bundelen. Het Havenbedrijf zet hiermee ook verder in op nieuwe industriële ontwikkelingen en investeringen in nieuwe haveninfrastructuur met het oog op banan en maritieme goederenoverslag.

 

foto: Havenbedrijf Gent

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -