- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsElektronische neuzen meten luchtkwaliteit Rotterdamse haven

Elektronische neuzen meten luchtkwaliteit Rotterdamse haven

- Advertentie -

Delen

Op donderdag 12 december namen Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam, en Jan van den Heuvel, directeur van de DCMR Milieudienst Rijnmond, We-nose in gebruik. Dit is een netwerk van elektronische neuzen in de Rotterdamse haven.

De feestelijke start. Uiterst links Jan van den Heuvel, uiterst rechts Hans Smits en daarnaast prinses Laurentien van Oranje.
(foto Roy Borghouts)

De start vond plaats bij DCMR in Schiedam en onder toeziend oog van prinses Laurentien van Oranje, die als adviseur betrokken is bij het netwerk van nu circa negentig neuzen. Dit aantal moet aanzienlijk groter worden zodat het systeem in een belangrijk deel van de haven de luchtkwaliteit kan bewaken. De uitrol van het netwerk met elektronische neuzen past in het beleid van het Havenbedrijf om de duurzaamheid en veiligheid van de haven te verbeteren.

Ongezonde lucht identificeren
Enkele jaren geleden is DCMR Milieudienst in samenwerking met de Provincie Zuid Holland en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond al begonnen met een proef met zogenoemde e-noses of elektrische neuzen. Dat is een instrument dat de luchtsamenstelling analyseert en zo hinderlijke, gevaarlijke en ongezonde lucht/gassen kan identificeren. Bijvoorbeeld door het ontgassen van schepen of opslagtanks en lekkages bij petrochemische fabrieken.
In de proef betrof het 47 neuzen. Het Havenbedrijf en DCMR zijn tevreden over de werking en hebben besloten een netwerk in gebruik te nemen dat de luchtkwaliteit van een groot gedeelte van de openbare ruimte van de haven in beeld brengt. Het netwerk bestaat nu uit 77 neuzen van het Havenbedrijf en twaalf van Vopak, vier van Maassluis en één van Deltalinqs. Het is de bedoeling dat het netwerk zich uitbreid tot meer dan 300 elektrische neuzen in 2016.

Meldingen
We-nose communiceert draadloos via een centrale server met een database voor de data-interpretatie, incidentdetectie en (geautomatiseerde) afhandeling van gebeurtenissen. Door de meldkamer van DCMR wordt, naar aanleiding van het soort en de ernst van de melding, gereageerd op de melding. Bedrijven kunnen straks dankzij de e-nose adequate maatregelen nemen om geuroverlast te voorkomen, zo is de opzet.
We-nose is tot stand gekomen door een samenwerking van Havenbedrijf Rotterdam, DCMR, Provincie Zuid-Holland, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Vopak, de gemeente Maassluis en de gemeente Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam heeft gezorgd voor de eerste investering in de neuzen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -