- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPleidooi voor wifi-hotspots in Krimpen aan den IJssel

Pleidooi voor wifi-hotspots in Krimpen aan den IJssel

- Advertentie -

Delen

De fractie van Stem van Krimpen wil dat Krimpen aan den IJssel een wifi-netwerk krijgt voor de binnenvaart. De lokale partij verzoekt het college van burgemeester en wethouders om op korte termijn te onderzoeken hoe draadloos internet voor de ligplaatsen in de Sliksloothaven te realiseren is.

De Sliksloot is een popualire ligplaats voor IJsselschippers. (foto Stem van Krimpen)

Aanhaken
“Er bestaat nu de unieke mogelijkheid om deze moderne voorziening in onze haven aan te laten leggen, volledig gedekt door financiering vanuit het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Een groot aantal gemeenten heeft reeds besloten hier gebruik van te maken en wij kunnen als binnenvaartgemeente hierbij natuurlijk niet achterblijven”, aldus Bert Luijendijk. De fractievoorzitter van Stem van Krimpen is – niet toevallig – ook vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. In die functie nam hij eerder dit jaar op het congres van Koninklijke Schuttevaer een wifi-kastje in ontvangst van minister Melanie Schultz.
Betrouwbare datacommunicatie op binnenvaartschepen wordt van steeds groter belang, stelt Luijendijk. Wifi biedt voordelen voor het uitwisselen van elektronische informatie, downloaden van grote databestanden en updaten van software op afstand. Het biedt een breedbandige en laagdrempelige internettoegang. Nu er wordt gewerkt aan de realisatie van een landelijk gekoppeld netwerk van wifi-hotspots op ligplaatsen enin binnenhavens moet Krimpen aan den IJssel aanhaken, vindt Luijendijk.

Eenvoudig
“Indien onze gemeente aangeeft geïnteresseerd te zijn om deel te nemen aan dit initiatief zal de firma Wentzo Wireless contact opnemen voor het geheel kosteloos en vrijblijvend uitvoeren van een zo geheten site survey”, legt Luijendijk uit hoe eenvoudig het gemeenten wordt gemaakt. “Het locatieonderzoek levert dan de juiste informatie over hoeveel en waar de benodigde access points gerealiseerd kunnen worden en wat de jaarlijkse bijdrage van onze gemeente aan de opgerichte stichting BinnenvaartNetwerkDiensten is die de exploitatie, het beheer en onderhoud zal verzorgen.”

In juni nam Luijendijk als vicevoorzitter van de NVB de eerste wifi-kast in ontvangst uit handen van minister Schultz.

Hij verwacht dat die gemeentelijke bijdrage beperkt zal zijn. “Van Connekt (de organisatie die de uitrol coördineert, red.) heb ik begrepen dat 75 procent van de inmiddels aangemelde havens niet meer kwijt is dan 1500 euro per jaar. De schippers betalen een maandelijkse abonnementsbijdrage voor deze toegangsmogelijkheid.”

Aantrekkelijke haven
“De ligplaatsen voor de binnenvaart beschikken reeds over stroompunten (walstroom) bij de ligplaatsen waarop de wifi-access points kunnen worden aangesloten. De firma Wentzo zal naast het locatieonderzoek en de rapportage hierover ook de verdere realisatie/installatie van de wifi-hotspots verzorgen, inclusief het plaatsen van eventueel benodigde masten, aansluiten van de wifi- access points et cetera.”
Luijendijk rekent stellig op een enthousiaste opstelling van havenwethouder Bart Prins. “Het zal de aantrekkelijkheid van de haven sterk verbeteren en het gebruik ervan positief beïnvloeden en dat past precies in het gewenste beleid.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -