- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWillekeurige afschrijving gunstig voor scheepsbouw

Willekeurige afschrijving gunstig voor scheepsbouw

- Advertentie -

Delen

Investeringen tussen 1 juli en 31 december 2013 mogen willekeurig worden afgeschreven over de helft van de investering. De kabinetsmaatregel, bedoeld om de economie te stimuleren, heeft volgens scheepsbouw Nederland een gunstige werking op de orderportefeuilles. “Niet alleen grote scheepsbouwers maar ook kleine toeleveranciers profiteren van de willekeurige afschrijving.”

De ‘Regeling voor Tijdelijke Willekeurige Afschrijving’ is een fiscale maatregel: een bedrijf mag de helft van de investering dit jaar afschrijven, rekening houdend met een restwaarde. De jaren erna moet er op normale wijze worden afgeschreven.
Een voorwaarde van de regeling is dat het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. Men betaalt uiteindelijk evenveel belasting als zonder willekeurige afschrijvingen, maar de regeling levert het bedrijfsleven in 2013 en 2014 samen een geschat liquiditeitsvoordeel van 400 miljoen euro op.

Financiering 
De regeling zorgt er onder andere voor dat nieuwbouwschepen gemakkelijker gefinancierd kunnen worden. “In deze tijd van crisis is de tijdelijke belastingmaatregel van economisch belang”, aldus Scheepsbouw Nederland. “Nederlandse scheepswerven, maar ook bedrijven in andere sectoren, ervaren regelmatig problemen met de financiering van kapitaalgoederen tijdens de bouwfase. De voorfinanciering van deze projecten verloopt tegenwoordig moeizamer en het gevaar dreigt dat kopers afhaken wanneer zij weinig eigen vermogen hebben.”
In 2009 werd de ‘Regeling voor Tijdelijke Willekeurige Afschrijving’ ook al als crisismaatregel ingevoerd door het ministerie van Financiën. Ondanks de lobby van Scheepsbouw Nederland werd de tijdelijke regeling in 2012 niet verlengd wegens overheidsbezuinigingen. Nu is zij alsnog voor ene half jaar ingesteld.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -