Pieter Struijs (foto Michel de Groot)
Pieter Struijs heeft maandagmorgen zijn functie als voorzitter van het CBRB ter beschikking gesteld. Vicevoorzitter Teun Muller neemt zijn functie nu waar. Aanleiding vormde de aanhoudende spanningen over het transitieproces tussen het algemeen bestuur van het CBRB en de ledengroep Varende Ondernemers.
Er ligt een integratieovereenkomst voor Branche Unie Binnenvaart, Koninklijke Schuttevaer en het CBRB in één gezamenlijke vertegenwoordiging (Binnenvaart Logistiek Nederland). Komende donderdag 22 november zou die overeenkomst getekend hebben moeten worden door de drie voorzitters bij het CBRB-Jaardiner, dat dit jaar voor het eerst gezamenlijk wordt gehouden met BBU en met Koninklijke Schuttevaer. Er zijn echter vier punten in die overeenkomst, waarover het algemeen bestuur van het CBRB nog steeds van mening verschilt met de andere organisaties en met de ledengroepen Varende Ondernemers en OPTO van het CBRB zelf. Dat betreft de besteding van de zogeheten NN-gelden (terugontvangen verzekeringspremies ter hoogte van ruim € 900.000), een grondig boekenonderzoek van de drie organisaties, duidelijke afspraken over de (gewogen) stemverhoudingen en het vierde punt betreft de hoogte van de contributies van de nieuwe organisatie.
Begin vorige week was er al een botsing geweest tussen partijen over de besteding van de NN-gelden. Toen werd uiteindelijk besloten dat alle partijen zich houden aan de eerder afgesproken koers voor wat betreft de besteding van die NN-gelden. Daarna bleek toch dat het algemeen bestuur van het CBRB niet bereid was de integratie-overeenkomst te tekenen, donderdag, maar slechts een intentie. “Een foto-moment voor de pers, maar meer niet”, concludeerde één van de leden van de Groep Varende Ondernemers.
De ledengroep riep vervolgens het dagelijks bestuur in een spoedzitting bijeen afgelopen maandagmorgen, en er werd veel kritiek geleverd op de voorzitter. Die besloot vervolgens zijn functie ter beschikking te stellen.
“Ik vind het buitengewoon teleurstellend”, zegt Pieter Struijs maandagmiddag. “Ook voor allen die me gesteund hebben, zoals de mensen op kantoor. Het transitieproces verloopt niet professioneel, het duurt allemaal veel te lang. Het CBRB heeft altijd geprobeerd tempo te maken, dat is niet gelukt. Het verwachtingspatroon vooral bij de Groep Varende Ondernemers was erg hoog. Er werden oncollegiale oproepen gedaan en de Zwarte Piet bij het CBRB gelegd. Toen ontstond een voor mij onwerkbare situatie en besloot ik terug te treden.”
Lees het hele interview met Pieter Struijs in de papieren versie van de Binnenvaartkrant.