6 juni: Open Grensmaasdag

0

Na twee eerdere succesvolle edities komt er weer een Open Grensmaasdag aan. Zaterdag 6 juni staan Itteren en Borgharen centraal tijdens de open dag die belangstellenden een uitgebreid beeld biedt van de werkzaamheden van Consortium Grensmaas.

In Itteren spelen alle activiteiten zich af rond de Kasteelhoeve Hartelstein. Voor de liefhebbers staan alle hydraulische kranen en ander indrukwekkend materiaal dat gebruikt wordt bij de waterbouw en delfstoffenwinning in het gelid.

Alle partijen die betrokken zijn bij de strijd tegen het hoogwater langs de Maas – ook die uit Vlaanderen – presenteren zich tijdens een markt op de historische binnenplaats van Hartelstein. Daar is ook een speelcircuit uitgezet voor de jeugd. Kinderen kunnen ook mee met een ritje in een dumper of een truck, waarvoor een speciale route is uitgezet.

 

Grensmaas kinderen
Vorig jaar werd de open dag ook door kinderen druk bezocht. (foto’s Grensmaas Consortium)

Grinddepot

Bezoekers kunnen eveneens het grinddepot en de werkhaven in Itteren bekijken. In de werkhaven ligt een grote passagiersboot die vijf keer een tochtje maakt naar Bosscherveld, waar baggermolen De Friesland volgend jaar weer aan de slag gaat met de resterende grindwinning.

In Itteren zijn ook doorlopend presentaties over de uitvoering van het project Grensmaas. Er is een een foto-expositie en een van de skeletten uit het paardengraf van Borgharen kan worden bekeken.

 

Natuurmonumenten

Een Amerikaanse schoolbus pendelt op en neer tussen Itteren en Borgharen. Daar begeleiden gidsen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers tijdens wandeltochten door het natuurgebied, dat op vrijdag 5 juni officieel wordt geopend door gouverneur Theo Bovens.

 

De open dag begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Consortium Grensmaas, Rijkswaterstaat Maaswerken, Ark, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten tekenen voor de organisatie.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.