- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws3e kolk(je) is al open  

3e kolk(je) is al open  

- Advertentie -

Delen

De 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis is klaar! Op 27 juni opende Secretaris-Generaal Lidewijde Ongering van Infrastructuur en Milieu de maquette van het bouwwerk in Madurodam. Dat deed zij samen met logoburgemeester Pieter van der Werff van Madurodam en  voorzitter Anné Middendorp van Schuttevaer-afdeling Utrecht: ze lieten de eerste schepen schutten.

Ongering: “Onze grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland gaat met haar tijd mee. Hier in Madurodam is de Prinses Beatrixsluis al klaar voor de toekomst. Over anderhalf jaar vaart ook in Nieuwegein het eerste schip door de 3e kolk. Het is erg mooi dat de vele bezoekers van Madurodam hier nu al kunnen bekijken hoe dat er straks uitziet.”

“Voor de binnenvaart is de komst van de 3e kolk, de echte, enorm belangrijk”, zei Anné Middendorp. Hij is voorzitter van BLN-Schuttevaers afdeling Utrecht; in zijn regio wordt aan die echte sluis gebouwd. “Maar ook de komst van een kleine 3e kolk dragen wij een warm hart toe. Als dank heb ik het jubileumboek van Vereniging De Binnenvaart aangeboden aan Madurodam en mevrouw Ongering. Hierin is de schaalvergroting in de binnenvaart van de afgelopen vijftig jaar zichtbaar gemaakt.”

Drukke eerste schutting

Na de druk op de knop gingen de sluisdeuren voor het eerst open. Leden van modelbouwclub Het Anker uit Nieuwegein stuurden een tiental modelschepen door de nieuwe kolk. De schaalverhouding van de modelschepen is niet gelijk aan de vaste 1:25 schaal in Madurodam; dus de eerste schutting was ook een heel volle schutting.

Madurodam trekt jaarlijks zo’n 650.000 bezoekers en heeft als doel bezoekers te laten ontdekken waar Nederland goed in is. Ons land is groot in zijn gevecht tegen water en in scheepvaart. De Nederlandse waterbouwkunde staat wereldwijd hoog aangeschreven. Samen met aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk wil Rijkswaterstaat de 3e sluiskolk graag ook in Madurodam voor het voetlicht brengen. Op de containers van een containerschip prijken de logo’s van IenM, Sas van Vreeswijk, Heijmans, Jan de Nul en Besix. Dit schip krijgt straks zijn vaste plaats in de 3e kolk.

Sluiscomplex in oude luister hersteld

Met de uitbreiding met de 3e kolk wordt ook in Madurodam de Prinses Beatrixsluis in oude luister hersteld. De niet oorspronkelijke elementen zoals de loopbrug en het bediengebouw, worden nog verwijderd. En in de Haagse versie van de sluis hebben de witte sluiswachterswoningen nu een plek gekregen als nieuwe bedieningsruimte.

De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer en steeds grotere schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis, de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van extra ligplaatsen.

 

foto’s Rijkswaterstaat

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -