24 gelegenheidskoks op De Prinsenvaart

0

Internaat de Prinsenvaart in Maasbracht organiseert maandelijks een bijzondere activiteit voor de kinderen. Onlangs was de groep ‘t Kempke aan de beurt. Die koos voor een kookactiviteit waarvoor alle bewoners die op de basisschool zitten, zich konden opgeven. Zij bereidden een complete maaltijd voor het hele internaat.

Bijna alle kinderen (24) deden mee. Verdeeld over drie groepen gingen zij samen met de groepsleiding zorgen voor een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Over de inkoop hoefden ze zich geen zorgen te maken; die regelde kok Geurt.

Zweedse gehaktballetjes met satésaus
Als voorgerecht stond een kipcocktail op het menu. De eerste groep kinderen mocht zich bezig houden met kip en eitjes snijden, cocktailsaus maken en sla en peterselie hakken om vervolgens alles in bekertjes te doen en die te versieren met mandarijntjes.
De tweede groep kreeg voor het hoofdgerecht niet alleen hulp van de leiding maar ook van kok Geurt. Zelfgemaakte frites werden gecombineerd met Zweedse gehaktballetjes in satésaus, gemengde sla met spekjes, komkommersalade en appelmoes. De kinderen mochten zelf frites snijden en afbakken, balletjes draaien die heerlijk gekruid werden, zelf satésaus en dressing maken, tomaatjes snijden en stokbrood snijden. Het stokbrood werd met wat kruidenboter geserveerd als tussengerecht.
De derde groep kinderen zorgde voor een lekker toetje, dat bestond uit een trio van cupcakes, ijs en fruitspies. Al het fruit moesten ze zelf snijden; de cupcakes moesten nog worden afgebakken. Vervolgens werd het zodanig in elkaar gezet dat het uiteindelijke resultaat bijna zonde was om verorberd te worden.

Doorslaand succes
Tweeënhalf uur duurde het werk. Rond half vijf waren alle drie de groepen klaar. Daarna verzorgde Geurt de finishing touch.
Om vijf uur had iedereen zich verzameld in de aula en werden de gerechten één voor één opgediend door jonge gelegenheidskoks zelf. Het eten was al net zo’n doorslaand succes als het bereiden van de gerechten.
Toch zal kok Geurt blij zijn dat hij de keuken weer voor zich alleen heeft. Al heeft ook hij genoten van de ‘kookworkshop’ en het enthousiasme van de kinderen.

(foto’s De Prinsenvaart)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.