2,3 miljoen subsidie voor Portbase

0

Portbase krijgt 2,3 miljoen euro subsidie. Het Ministerie van Economische Zaken beloont hiermee de durf en innovatie in het project Nationaal Logistiek Informatienetwerk (NLI). Op 1 januari 2011 begint Portbase met de uitvoering van het plan. In 2014 zou het NLI volledig operationeel moeten zijn.

“Met het door ons ontworpen NLI wordt het mogelijk om op een eenvoudige manier platformen, systemen en bedrijfsapplicaties met elkaar te verbinden en informatie te delen. Hierdoor kunnen fysieke en commerciële processen en ladingstromen binnen de hele logistieke keten – van haven tot achterland – optimaal op elkaar worden afgestemd ”, aldus managing director Iwan van der Wolf.
“Via NLI kunnen we nog beter en sneller aan de wensen van onze klanten voldoen. Bovendien kunnen we met het nieuwe systeem ook op klantniveau producten ontwikkelen, waardoor men flexibeler en efficiënter data kan uitwisselen. Zo kunnen onze klanten ook besparen op hun administratieve kosten. Daarnaast creëren we door het vernieuwen van de it-infrastructuur meer transparantie. Een en ander sluit naadloos aan op ons al bestaande Port Community System. Sterker nog, het Port Community System wordt hier volledig in geïntegreerd.”

Innovatiedrang
De bijdrage van Economische Zaken valt onder het subsidieprogramma Pieken in de Delta. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden die een idee hebben voor een onderscheidend en vernieuwend project konden hiervoor een subsidieaanvraag indienen. Het programma ondersteunt sinds 2006 projecten die voor Nederland van groot economisch belang zijn. Van der Wolf: “Mooi dat onze innovatiedrang en ambities op deze manier worden beloond. Met de subsidie kan overigens niet het hele project gefinancierd worden. Het restant is afkomstig van onze aandeelhouders.”
Portbase zal het NLI realiseren met de projectpartners RSM/Erasmus, TU Eindhoven, Havenbedrijf Rotterdam, Haven Amsterdam en Jan de Rijk Logistics. Daarnaast wordt samenwerking gezocht met meerdere marktpartijen. Het initiatief wordt verder ondersteund door de bedrijven Broekman Group, Silver Star Agencies, Maersk Line en Hapag-Lloyd en de ondernemersorganisaties Deltalinqs, VRC, EVO en Transport en Logistiek Nederland.

Portbase
Portbase is een neutrale spin in het web voor alle logistieke informatie in de havens van Rotterdam en Amsterdam. Via het havenoverstijgende Port Community System profiteren bedrijven van een veelheid aan intelligente diensten voor efficiënte en eenvoudige informatie-uitwisseling, zowel onderling als met overheden.
Portbase is voortgekomen uit het Rotterdamse Port infolink (sinds 2002) en het Amsterdamse PortNET (sinds 2000). De organisatie is in 2009 opgericht door Havenbedrijf Rotterdam en Haven Amsterdam en heeft de brede steun van het havenbedrijfsleven. Ambitie is om via één loket de logistieke ketens van de havens van Rotterdam en Amsterdam zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.