23 juni: Open Havendag Werkendam

0

Op zaterdag 23 juni laat Werkendam zich weer van zijn beste maritieme kant zien. Tijdens de 6e Open Havendag in, op en rond de Biesbosch- en Beatrixhaven zetten bedrijven uit de scheepsbouw hun deuren wijd open voor het publiek, zijn er demonstraties, een vlootschouw, vaartochten, attracties voor kinderen, een braderie, optredens van shantykoren en een taptoe.

Vlootschouw
Tijdens de Havendag is het altijd een drukte en bedrijvigheid van jewelste. Er worden circa 25.000 bezoekers verwacht. Zij kunnen onder meer zien hoe het werk aan de Beatrixhaven vordert. De herinrichting daarvan is bijna klaar.
Het Werkendamse havenfeest start traditiegetrouw met een vlootschouw. Daaraan doen ruim veertig vaartuigen mee, waaronder de stoomslepers Pieter Boele en Jan de Sterke, diverse binnenschepen, een patrouillevaartuig van de Waterpolitie, een brandweerboot, een beurtscheepje, een reddingsboot, een hasselteraak, werkschepen en zalmschouwen.

Ter gelegenheid van het eerste lustrum voer twee jaar geleden  raderstoomboot De Nederlander mee in de vlootschouw.

Passagiersschip de Zilvermeeuw vaart ook weer mee. Aan boord zijn 200 ouderen uit verzorgingshuizen uit de gemeente en de organisatoren en genodigden. Onder die laatste groep zijn de Noord-Brabantse gedeputeerde Bert Pauli, burgemeester Carla Breuer en de wethouders Wim de Jong, Dick Prosman en Peter van de Ven.
De verschillende locaties in de haven zullen weer met elkaar verbonden zijn door meer dan 100 kramen van de braderie. Voor de kinderen is er wederom een speelplaats met diverse attracties.
De Werkendamse sportverenigingen hebben al maanden een gezamenlijke loterij om geld in te zamelen voor hun accommodaties. Tijdens de Havendag is om 16.00 uur de trekking en die zal spectaculair zijn, zo is beloofd.

Shanty-koren
Na afloop van de vlootschouw kunnen belangstellenden waterskiën. Ook een rondvaart behoort tot de mogelijkheden, onder andere met een elektrische sloep van De Scheepsbouwers. Liefhebbers kunnen tegen betaling een rondvlucht maken in een helikopter. Nog meer spanning is te vinden bij de Roadshow Koninklijke Marine, die de gehele dag aanwezig is met een klimwand, brugsimulator, snelle rubberboten en een promotietent.
De sloeproeiwedstrijden hebben plaatsgemaakt voor een ‘Natte Zeskamp’. Bedrijventeams meten in de Biesboschhaven hun krachten op diverse onderdelen.
Verder zijn er op diverse locaties shanty-optredens. Naast het Werkendamse shantykoor De Biesbosch laten nog vier koren zich van hun beste kant horen: Meidenkoor Woest Genoegen uit Hank, Havenkoor Vissershang uit Hank, Muiterij Kantje Boord uit Dussen en Shanty Chor Segelclub Aegerie uit Zwitserland.

De herinrichting van de Beatrixhaven is bijna klaar. (foto’s MG Redacties)

Kunst
Na de braderie is er van 18.00 tot 20.00 uur een Captain’s Dinner in de hal van Hoogendoorn. Daar is de hele dag een expositie te bewonderen van kunstwerken van Pand 24 uit Werkendam. Het thema heeft betrekking op de haven in al zijn facetten. Onder leiding van
Martin Copier zijn vier kunstenaars aan het werk te zien.
Een andere blikvanger wordt ongetwijfeld de panoramafoto die de in de binnenvaart bekende fotograaf Arie Jonkman maakte van de skyline van Werkendam. De 18 meter brede en 1 meter hoge foto komt te hangen bij Werkina. Het ‘plaatje’ ontstond door maar liefst 35 foto’s aan elkaar te stitchen (‘plakken’ op de computer).

Taptoe
Van 18.00 tot 19.00 uur is er dan een optreden van de Steelband van de Koninklijke Marine aan de gang. Dit keurkorps van muzikanten van de Tamboers en Pijpers treden over heel de wereld op. 23 juni zijn ze in Werkendam te bewonderen.
Aansluitend is er van 20.00 tot 22.30 uur een taptoe, die wordt georganiseerd door de Koninklijk Erkende muziekvereniging Irene uit Werkendam, die dit jaar haar 65-jarig bestaan viert. Er doen nog drie andere korpsen en bands mee: Muziekvereniging METRO uit Scheveningen, Drum- en Showband Adest Musica uit Sassenheim en Wilhelmus korpsen uit Sliedrecht.
Elders in de haven, in de feesttent aan de Biesboschhaven, is er een feestavond. Een bekende dj draait muziek uit de jaren ’80, ’90 en ‘00. De Havendag wordt rond 23.00 uur afgesloten met een vuurwerkshow vanaf het water.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.