- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws18 uur non-stop varen

18 uur non-stop varen

- Advertentie -

Delen

De Seahorse 12M LR is ontworpen voor zware omstandigheden, om de wereldzeeën te ontdekken. Robuust, degelijk, supersnel en toch comfortabel voor de passagiers. In een paar uurtjes steek je de Noordzee over naar Engeland. Workboats.nl realiseerde deze doorontwikkeling van de aluminium RIB Seahunter 8M.

Workboats.nl uit Urk kreeg opdracht om een vaartuig te bouwen dat tegen een stootje kan en niet luxe hoefde te zijn. Dit was toch net even anders dan de degelijke werkboten die het bedrijf normaliter bouwt en levert, vertelt Klaas Post, eigenaar van Post Workboats en compagnon van Workboats.nl. Degelijk, robuust en vooral geschikt voor lange afstanden geschikt. De Seahorse 12M Long Range kan achttien uur non-stop varen en heeft een bereik van ruim 1.000 kilometer.

 

Comfortabel

Om lang varen comfortabel te maken zijn op z’n minst geveerde stoelen belangrijk. Bij dit schip zijn echter de stoelen én de gehele console in een geveerde unit aan dek gezet. Dit maakt aflezen van de console en zitten met hoge snelheid nog plezieriger. Daarnaast zijn de mensen op de geveerde console door het afdak volledig beschermd tegen buiswater.

Het begon met een schets en overleg met de klant, Hilko van der Paard. Die maakte al zijn wensen kenbaar. Hij was onder de indruk van de tochten van de Britse avonturier en tv-maker Bear Grylls en wilde soortgelijke tochten gaan maken. Vripack construeerde vervolgens een degelijke romp, waarin alle wensen waren gerealiseerd.

 

Geen concessie

Egbert van Veen, directeur van KD Workboats en compagnon in Workboats.nl, bouwde de zeewaterbestendige aluminium romp. “Hij is supersterk, mede door de hoeveelheid stringers en spanten”, zegt hij. “Er is geen enkele concessie gedaan. Degelijkheid was het belangrijkste.”

Veel pk’s zorgen voor een hoge kruissnelheid: 60 kilometer per uur. Er is gekozen voor drie Yamaha F300B 4-takt-buitenboordmotoren. Die geven de RIB een topsnelheid van ruim 100 kilometer per uur. De Seahorse 12M LR is ook uit te voeren met dieselmotoren (buitenboord of inboard). Dan is het vaartuig geschikt als patrouillevaartuig voor militaire en andere overheidsoperaties.

Door de aluminium romp kan het schip tegen een stootje. De romp is als een diepe V-romp uitgevoerd, waardoor hij soepel door hoge golven snijdt.

Buiten de gebaande paden

Klaas Post: “Dit is een uniek schip. We hebben niets vergelijkbaars kunnen vinden. De meeste boten worden voor de luxe markt gebouwd. Hilko van der Paard, de opdrachtgever, vond die allemaal te luxe of te plat. Wij kennen de klant; hij vaart al jaren met een kleinere RIB van ons. Hij houdt van hard en stevig varen. Hij wil de wereld ontdekken. Noorwegen, IJsland, Schotland en Engeland staan allemaal op de wensenlijst. Avontuur buiten de gebaande paden. Zelfs Amerika staat voor de toekomst op de planning. Door de actieradius van het schip is dat in zeven stappen goed haalbaar.”

“Daarnaast wil Van Der Paard met dit schip ook maatschappelijk iets betekenen. De bedoeling is ook tochten over zee te gaan maken met mensen met een beperking en mensen die terminaal ziek zijn.”

 

Technische gegevens Seahorse 12M LR
lengte: 12,00 meter
breedte: 3,56 meter
diepgang: 1,00 meter, 0,50 meter opgetrimd
maximumsnelheid: 105 kilometer per uur
actieradius: 1.080 kilometer
gewicht: 5 ton
motoren: 3 x Yamaha F300B 4-takt-buitenboordmotoren
capaciteit: 6 personen op geveerde stoelen onder het afdak

 

foto’s: E.J. Bruinekool Fotografie

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -