- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws1400 jaar oude roeiriem verbaast archeologen

1400 jaar oude roeiriem verbaast archeologen

- Advertentie -

Delen

Tijdens archeologisch onderzoek door ADC ArcheoProjecten in Naaldwijk in is in een waterput het blad van een roeiriem gevonden van 1400 jaar oud, opgegraven in het plangebied Hoogeland in Naaldwijk. Een bijzondere vondst aangezien over scheepsbouw en vaartechniek in de Vroege Middeleeuwen weinig bekend is. Het roeiblad is qua ontwerp een technisch hoogstandje en vergelijkbaar met hedendaagse exemplaren. Het blijkt dat men in die tijd roeide met twee riemen (scullen) en goed op de hoogte was van de meest effectieve overbrenging van spierkracht op het water.

Merovingische periode
Het roeiblad is gevonden in een waterput uit de Merovingische periode (6e-7e eeuw) die deel uitmaakte van een nederzetting, opgegraven in het plangebied Hoogeland in Naaldwijk. Voor de bouw van waterputten gebruikte men doorgaans afgedankt hout, soms van vaartuigen.
Dat een roeiriem is aangetroffen is uniek. Uit de kromming van het blad en de gladde afwerking van de binnenzijde is op te maken dat de maker het heeft ontworpen met het oog op de effectiviteit. Het ontwerp vertoont overeenkomsten met moderne roeibladen van kunststof, waar jaren van technisch onderzoek en verbetering aan voorafging. Zoals wel vaker blijkt uit archeologisch onderzoek waren de technische inzichten in de Vroege Middeleeuwen verre van primitief.

Boomstamboten
Omdat over de scheepsbouw en de vaartechniek in die tijd nauwelijks iets bekend is, is dit roeiblad een belangrijke vondst. Waarschijnlijk voer men in boomstamboten die met enkele planken werden opgehoogd en gebruikte men twee roeiriemen met roeibladen zoals deze.
 Het eikenhouten blad is voor het grootste deel bewaard gebleven en meet inclusief een stuk van de schacht (de steel) 48 centimeter. Het is symmetrisch en in de lengte enigszins gekromd. Over de bolle zijde van het blad loopt een fraai afgewerkte middenrib die zorgt voor stevigheid bij de hals: de overgang van blad naar schacht. De holle zijde is glad.
De vondst is geconserveerd en gereed voor nader onderzoek, dat zal plaatsvinden in het recent opgerichte Scheeps Archeologisch Laboratorium (SAL) van ADC ArcheoProjecten in Amersfoort.

Het archeologisch onderzoek ging vooraf aan woningbouw in het plangebied Hoogeland in Naaldwijk. De opgraving werd in 2011 uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten in opdracht van de gemeente Westland. 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -