12 juni: Open Sluisdag in Tiel

0

Op zaterdag 12 juni houdt  het complex van de Prins Bernhardsluizen in Tiel open huis. Belangstellenden kunnen  van 11.00 tot 17.00 uur kijken hoe de sluis er van binnen uitziet en hoe het schutten van schepen in zijn werk gaat. Rijkswaterstaat heeft de sluis de afgelopen twee jaar grootschalig gerenoveerd. 

Er zijn activiteiten voor jong en oud. Naast het volgen van een rondleiding kan men een patrouilleboot bezichtigen en een informatietentoonstelling over de sluis en de renovatie bekijken. Speciaal voor kinderen zijn allerlei activiteiten: er is onder andere een waterhoek met leerzame waterspelletjes, een quiz en radiografisch bestuurbare bootjes. Aan het bezoek van de Open Sluisdag zijn geen kosten verbonden. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, alleen voor de rondleiding dient men zich aan te melden.

Rondleiding
Van 11.00 tot 16.00 uur start elke 20 minuten een rondleiding van ongeveer een uur over het sluiscomplex. Om veiligheidsredenen is er beperkt plaats en is inschrijving vooraf noodzakelijk. Tijdens de rondleiding krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen. Met een gids bezoekt men de bedieningsruimte van de sluismeesters, waar te zien is hoe zij de schepen schutten. Ook de machinekamer staat op het programma, die zich bovenin het hefportaal van de sluis bevindt. 

Vanwege de veiligheid zijn de rondleidingen niet toegankelijk voor mindervaliden, buggy’s en kinderen onder de 6 jaar. Let op: kinderen vanaf 6 jaar kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene. 
Aanmelden kan op www.rijkswaterstaat.nl/prinsbernhardsluizen. Daar staat ook extra informatie over de Open Sluisdag en over de renovatie van de sluizen.

Renovatie
De Open Sluisdag is het feestelijke einde van de renovatie, die nu geheel is afgerond. Dit betekent dat de Prins Bernhardsluizen ook weer helemaal op orde is voorde nieuwste eisen tegen hoogwater. Jaarlijks komen ongeveer 38.000 schepen door de sluis.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.