Studenten gaan op woensdag 12 september tijdens de Maritime Innovation Experience in Sportboulevard Dordrecht de uitdaging aan om de snelste ‘zonneflessenboot’ te maken. Onder leiding van Erik van Loon van Stichting Aquarius maken zij een duurzame zonnecelboot van PET-flessen. Van Loon wil met zijn ‘Zonneflessenbootknutselworkshop’ jongeren interesseren voor schoon water, (elektro)techniek, (scheeps)bouwkunde, recycling, zonne-energie, duurzaamheid en creativiteit.
Zonneflessenbotenraces
In twee workshops bouwen de studenten in multidisciplinaire teams een boot van PET-flessen, een motortje en een zonnecel. De boten moeten op een creatieve manier van gerecyclede materialen worden gebouwd. Door studenten van verschillende opleidingen samen te laten werken ontstaan er innovatieve ideeën, maar de studenten leren ook hoe samenwerking in het bedrijfsleven werkt.
In het zwembad van de Sportboulevard nemen de teams het tegen elkaar op in de twee grote ‘Zonneflessenbotenraces’. De twee teams met de snelste boten winnen een rondvaart met de Fuel Cell Boat van de Amsterdamse rondvaartrederij Lovers. De Fuel Cell Boat Nemo H2 is speciaal ontworpen en gebouwd voor het varen op waterstof en produceert geen stank, lawaai of CO2. De aandrijving gebeurt elektrisch met behulp van een brandstofcel.
Maritime Innovation Experience
De Maritime Innovation Experience staat in het teken van ontmoeting tussen maritieme bedrijven en studenten. Op de Innovatiemarkt presenteren de bedrijven zich 12 september aan de studenten. Daarnaast geven studenten diverse workshops en lezingen aan professionals uit het maritieme bedrijfsleven. Het gaat om nieuwe ontwikkelingen en ideeën over onderwerpen zoals schaalvergroting in de scheepvaart, R&D in de maritieme wereld en duurzame energie.
Verder zijn er zogeheten SpeedSolving Maritime-sessies waarin studenten creatieve oplossingen bedenken voor innovatievraagstukken van maritieme bedrijven. In totaal worden 500 studenten en 500 maritieme professionals verwacht.
De Maritime Innovation Experience is een project van Proeftuin Maritieme Innovatie. De Proeftuin Maritieme Innovatie is opgezet op initiatief van Werkgeversvereniging Drechtsteden. Daarnaast zijn de volgende brancheorganisaties en onderwijsinstellingen aangesloten: EICB, Scheepsbouw Nederland, Hogeschool Rotterdam, Da Vinci College, Inholland Delft, Hogeschool voor de Zeevaart Rotterdam.
Het programma heeft als doel de innovatiekracht van MKB-bedrijven in de regio Drechtsteden te bevorderen door innovatiekrachten te bundelen. De Proeftuin Maritieme Innovatie wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het projectmanagement wordt uitgevoerd door HME.