- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZonnebloem wijkt uit wegens lage water

Zonnebloem wijkt uit wegens lage water

- Advertentie -

Delen

Door het lage water vertrekt deze weken mps de Zonnebloem voor het eerst sinds 1987 niet uit thuishaven Arnhem. Het vakantieschip voor mensen met een lichamelijke beperking wijkt noodgedwongen uit naar andere havensteden als start- en eindpunt van de zesdaagse vaarvakanties. Maandag 22 oktober was dat Cuijk. Maandag 29 oktober stappen de gasten in Wageningen aan boord.

“Door de te lage waterstand is de Rijn met onze diepgang van 1,85 meter onbereikbaar”, vertelt Ronald Keikes, kapitein van de Zonnebloem. Bovendien worden door de waterstand de steigers waaraan het schip afmeert veel te steil voor de vakantiedeelnemers. Dat zijn veelal rolstoel- en scootmobielgebruikers of mensen die bedlegerig zijn.

Als gevolg van de te lage waterstanden past de Zonnebloem zijn vaarvakanties tijdelijk aan. Keikes: “De geplande riviercruises over de Rijn in Duitsland worden vaarvakanties door België en Nederland.”

 

Aan de grond

Sinds 1987 heeft de Zonnebloem Arnhem als thuishaven. Op maandag 22 oktober startte de wekelijkse vaarvakanties voor zo’n zeventig mensen met een lichamelijke beperking vanuit Cuijk. Keikes: “Op zondagmorgen 21 oktober kreeg ik een telefoontje van de havenmeester in Arnhem. Het waterpeil zakte snel en we liepen het risico dat we op maandagmiddag niet konden wegvaren. We zouden dan vastliggen aan de grond.”

Uitwijken naar Cuijk was de laatste mogelijkheid. “ Om 13.00 uur vertrokken we op zondag uit Arnhem en we kwamen om middernacht aan in Cuijk.” Op zondagmiddag belde een team van medewerkers in allerijl de inn totaal 130 gasten: vakantiedeelnemers en vrijwilligers.

“Complimenten aan dat team. Daardoor verliep het inschepen op maandag soepel. En de stemming was opperbest ondanks de plotselinge veranderingen”, licht Keikes toe.

 

Alternatieven

Voor veel mensen met een lichamelijke beperking is het vakantieschip de enige mogelijkheid om op vakantie te kunnen. Jaarlijks vaart het schip 42 weken door België, Duitsland en Nederland. Het vakantieschip vaart deze weken noodgedwongen niet over de Rijn. Er zijn nu tijdelijk vaarvakanties door België en Nederland.

Dat deert de vakantiegangers niet. “Water is toch water? Zie ik eindelijk deze kant van ons land eens”, reageert meneer Bol uit Friesland vrolijk.
Op maandag 29 oktober wordt de startplaats Wageningen. “Waar we op maandag 5 november starten, is een verrassing. Daarop heb ik nog geen zicht. Uiteraard zorgen we op tijd voor een alternatieve locatie. De vaarvakanties gaan door, hoe dan ook. Daar kijken onze deelnemers immers al zo lang naar uit”, licht Keikes toe.

archieffoto: Menno Bonnema

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -