Zeeheld terug op historische grond

0

Vanaf deze week is Michiel de Ruyter in de bioscopen te zien. De film over de Nederlandse zeeheld beleefde maandag 26 januari zijn wereldpremière in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Dat is  historische grond, want schuin tegenover het museum heeft De Ruyter gewoond, aan de Prins Hendrikkade 131, en in ’s Lands Zeemagazijn, het pakhuis van de scheepswerf van de admiraliteit dat nu Het Scheepvaartmuseum is, was het arsenaal van de Amsterdamse Admiraliteit gevestigd.

 

Scheepvaartmuseum

Voor de vertoning van de avonturenfilm over het leven van Nederlands grootste admiraal was op het Open Pleyn, in het hart van het museum, voor ruim 1.200 genodigden een speciale tijdelijke high tech bioscoop gebouwd.

Het Scheepvaartmuseum heeft een van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld, bestaande uit meer dan 300.000 objecten waar onder schilderijen, scheepsmodellen, wapens en zeekaarten. De schilderijen tonen onder meer Nederlandse zeeofficieren zoals Michiel de Ruyter en indrukwekkende zeeslagen waaraan De Ruyter deelnam. Het Scheepvaartmuseum besteedt extra aandacht aan Michiel de Ruyter met een route langs verschillende historische objecten in de vaste tentoonstellingen en een selectie voorwerpen die speciaal hiervoor uit het depot zijn gehaald. Ook organiseert Het Scheepvaartmuseum extra activiteiten zoals lezingen en rondleidingen en een klassieke concertenreeks.

 

De opnames van de zeeslagen vonden plaats op het Markermeer. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)
De opnames van de zeeslagen vonden plaats op het Markermeer. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

Markermeer

Voor de filmopnamen zijn vier bijzondere zeilschepen gebruikt: de Etoile du Roy, de Shtandart, de Batavia en Statenjacht Utrecht. De historische zeeslagen zijn nagespeeld op het Markermeer.

Naast de bekende Nederlandse cast (onder andere Frank Lammers als Michiel De Ruyter, Lieke van Lexmond en Barry Atsma) deden tientallen oud-mariniers mee als figuranten.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.