Z-483 Jasmine is eerste nieuwe Belgische kotter in 20 jaar

0
Z483 Jasmine
(foto Arie Boer)

Voor het eerst in 20 jaar is er een nieuwe Belgische kotter in de vaart gebracht. Het gaat om de Z-483 Jasmine van Rederij Nathalie. Om dat heuglijke feit te vieren was bij de doop, op 29 mei in Zeebrugge, de Vlaamse minister van Landbouw en Zeevisserij aanwezig: Hilde Crevits. 

De Z-483 Jasmine vervangt het vorige schip van de uit Knokke-Heist afkomstige eigenaar Dany Vlietinck, dat dezelfde naam had. Precies dat was in 2001 het laatste Belgische nieuw gebouwde vissersschip. 

Nieuw ontwerp

De 37,95 meter lang boomkorkotter is gebouwd naar een geheel nieuw ontwerp, met als uitgangspunten een optimaal brandstofverbruik, veiligheid, bemanningscomfort, duurzaamheid en kwaliteit. De rompvorm zorgt volgens berekeningen voor een 20 procent lager verbruik.

Scheepswerf Padmos was hoofdaannemer: het bedrijf uit Stellendam is verantwoordelijk voor het ontwerp en deed de afbouw. Het casco komt van CSR in Rotterdam. Vlietincks zoon Jens, die als machinist meevaart, kan voor de voortstuwing vertrouwen op een ABC-motor van 749 kW.

Visserijminister Hilde Crevits memoreerde dat de Vlaamse vloot met de doop van de Z-483 Jasmine een vernieuwingsslag inzet. De Belgische overheid stimuleert de vernieuwing van de vloot met (Europese) subsidie voor maat­regelen om de veiligheid aan boord te verbeteren en energiezuiniger te gaan vissen. 

Dat beleid werkt. Er komen meerdere nieuwe vissersschepen aan. Zo is de Z-483 de eerste van een serie van vijf boomkorkotters. 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.