Witte beer en witsnuitdolfijn

0

Schepen van Samskip, de in 1990 in IJsland opgerichte rederij, zijn een bekende verschijning in Rotterdam. Ze stuwadoren bij RST in de Beatrixhaven, waar altijd wel een van hun schepen ligt. Tegenwoordig heeft Samskip aan de Waalhaven zelfs zijn hoofdkantoor.

Medio 2017 werd Nor Lines overgenomen van DSD (Det Stavangerske Dampskibsselskab) en in juni 2018 werd daarmee een nieuwe tweewekelijkse lijndienst geopend tussen Rotterdam en de Noorse kust tot aan Hammerfest. Stuwadoor is SCA aan de Eem- en Alexanderhaven.

In die dienst opereren twee geavanceerde multipurpose roroschepen, de Kvitbjørn en de Kvitnos. ‘Kvit’ betekent wit, ‘bjørn’ beer en ‘nos’ is neus of snuit. De ijsberen en de witsnuitdolfijnen zijn fraai in silhouet vereeuwigd op de respectievelijke schepen.

Zij symboliseren hun leven in – en afhankelijkheid van – het marine milieu. Deze schepen dragen daar aan bij, want ze varen op emissievriendelijk LNG. Ze kwamen in 2015 onder de vlag van de Faeröer Eilanden in de vaart. De scheepslengte is 120 meter, maar de roro lane-lengte bedraagt ruim 1,5 kilometer. De containercapaciteit is 120 TEU met 25 reeferplugs. De zwenkkraan is voor zware lading tot 80 ton.

Het bunkeren van LNG is nog niet echt gemeengoed geworden, ook niet in Rotterdam. Er zijn ook nog geen bunkerlichters die, zoals bij stook-, gas- en smeerolie langszij komen om LNG over te pompen. Vooralsnog moet dat met tankauto’s en daarvoor is een locatie op de City Terminal in de Alexanderhaven waar TitanLNG per truck aanlevert. Dat is aan de zuidzijde, tegenover de SCA Terminal, en de schepen moeten daar dan heen verhalen om te bunkeren.

Zolang er nog geen LNG-bunkerschepen zijn, dient dat als tijdelijke locatie, want TitanLNG heeft inmiddels de FlexFueler001 besteld. Deze bunkerponton van 1.480 m³ moet eind 2018 in de vaart komen,
waarna in Rotterdam ship-to-ship gebunkerd kan worden.

tekst: Cees de Keijzer
fotografie: Arjan Elmendorp en Cees de Keijzer

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.