Duurzame binnenvaart aan de Westerkade

0

Tijdens de Wereldhavendagen kunt u aan de Westerkade in Rotterdam kennis maken met de moderne en duurzame binnenvaart. Het Bureau Voorlichting Binnenvaart en het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart vertellen graag over de ontwikkelingen in de binnenvaart.

Bezoek de kadepresentatie waar uitvoerig aandacht wordt geschonken aan de slimme technische oplossingen die de binnenvaart trendsetter gaan maken op het gebied van duurzaam vervoer. Jong en oud kunnen de diverse schepen bezichtigen en zelf ervaren wat werken en wonen aan boord inhoudt.

Duurzame innovaties

Speciale aandacht is er voor LNG als brandstof. LNG (Liquid Natural Gas) is aardgas dat onder een temperatuur van -162 graden vloeibaar is gemaakt. Hierdoor is het in volume afgenomen en kan het makkelijk opgeslagen worden in een tank. In vergelijking met diesel zorgt LNG voor 80 tot 90 procent minder fijnstof en 70 procent minder stikstof en daarbij ook nog eens 10 procent CO2-besparing.
Maar we besteden ook aandacht aan de nieuwste innovatie: Euro VI-motoren aangepast voor een nautische omgeving. Tijdens de Wereldhavendagen krijgt u meer informatie over deze en andere ontwikkelingen op het gebied van vergroeningstechnieken aan boord.

 

Vrijdag 7 september

Op vrijdag presenteert het BVB in de ochtend een jongeren­programma aan boord van een kraanschip van de Mercurius Shipping Group. Deze kraan­schepen hebben een vaste contai­nerkraan aan boord waarmee zij zelf containers kunnen laden en lossen; zo zijn ze niet afhankelijk van een kraan op de kade. De kraanschepen van Mercurius zijn vooral actief in de havens van
Rotterdam en Amsterdam.

De leerlingen van vmbo-scholen uit de regio worden aan boord ontvangen en krijgen een rondleiding. De kapitein en zijn bemanning zullen hen uitgebreid vertellen hoe het is om te leven en te werken aan boord van een binnenvaartschip. Tevens krijgen ze uitleg over diverse opleidingen en onderwijstrajecten.

 

Zaterdag 8 september

Op zaterdag ligt het ms Wantij van de familie Fernhout aan de Westerkade. Dit drogeladingschip vaart voor de NPRC en is voorzien van twee Paccar MX13-355kW Euro VI-motoren, door Vink
Diesel uit Sliedrecht aangepast voor een nautische omgeving.

De combinatie van motoren en uitlaatgassennabehandeling, bestaande uit een SCR-katalysator en roetfilter, resulteert in een uiterst efficiënte en compacte installatie. Naast een veel lagere uitstoot van schadelijke stoffen heeft deze motor een veel lager brandstofverbruik en een zeer laag geluidsniveau. Het schip voldoet ruimschoots aan de huidige Europese emissie-eisen (tien keer beter!) en overtreft zelfs de toekomstige Stage V NRMM-eis die vanaf 2019 gaat gelden.

Daarnaast ligt zaterdag de Werken­dam, het eerste LNG-aangedreven kraanschip van Van Oord, langszij bij de Wantij. Dit gloednieuwe, milieuvriendelijke schip is niet te bezoeken, maar wel vanaf de kade te bewonderen. Zo kunt u goed de LNG-tank van 38 m3 achterop zien waarin de Werkendam genoeg LNG kan opslaan om veertien dagen te varen en te werken zonder bij te hoeven tanken.

 

Zondag 9 september

Zondag kunt u aan boord stappen van de Ecotanker II of III van binnenvaartonderneming AMS. Deze binnenvaarttankers zijn de enige tankers in Europa die volledig LNG-elektrisch aangedreven zijn. De ecotankers varen schoon én behalen een brandstofbesparing van ruim 30 procent door slimme combinaties van techniek en ICT. En met een tankinhoud van maar liefst 80 m3 LNG kan de ecotanker minimaal zes weken varen zonder te bunkeren.

U kunt tijdens de Werelhaven­dagen zelf een kijkje nemen in de stuurhut en machinekamer en u meer laten vertellen door de medewerkers van AMS die aanwezig zijn.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.