- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWie heeft nog oude filmbeelden van kaaisjouwers?

Wie heeft nog oude filmbeelden van kaaisjouwers?

- Advertentie -

Delen

Na het boek De Kaaisjouwers, een hard leven aan de Waal gaat schrijver Frank Antonie van Alphen nu een documentaire maken over de arbeiders die in binnen- en buitenland schepen met de hand losten en laadden.

Van Alphen, ook actief voor deze krant, is daarvoor op zoek naar filmbeelden. Het zal nog heel wat voeten in de aarde hebben om bronmateriaal te vinden, beseft hij, maar Van Alphen is optimistisch. Hij is op zoek naar bewegend beeld uit het interbellum en van kort na de Tweede Wereldoorlog.

 

Nijmegen

Het gaat hem niet alleen om de Kaaisjouwers uit zijn woonplaats Nijmegen – al ligt de focus van de documentaire op die stad. “De vroegere dockworkers in Liverpool leidden zo’n beetje hetzelfde leven als de sjouwers in Nijmegen en de rest van ons land. Zo bestond er in de eerste helft van de 20e eeuw een vaarverbinding tussen de Nijmeegse Waalkade en de Rotterdamse Boompjes, het waterfront waar ook Kaaisjouwers werkzaam waren. Daar werden goederen uit onder meer Engeland verladen.”

“Vracht werd over water vervoerd tussen Maasstad en Waalstad in een tijd dat Nijmegen nog een geïsoleerde stip op de Nederlandse kaart was. Totdat in 1936, door Koningin Wilhelmina, de Waalbrug werd geopend en het turbulente leven van handel en verladen op de Nijmeegse kade voorgoed veranderde. Want goederen werden daar vanaf toen over de weg en, in toenemende mate, per spoor vervoerd. Overal verloren de kaaisjouwers hun werk… in Rotterdam, in Hamburg, Liverpool en Nijmegen.”

De meeste vrachtschepen varen tegenwoordig aan de Karelstad voorbij. De Waalkade is geen handelskade meer.

 

Met de hand laden en lossen

Van Alphen is op zoek naar filmbeelden uit vroeger tijden. Toen er nog riviervissers zeilden, op schepen kolen werden geschept om vooruit te komen en lading met de hand werd geladen en gelost. Met de documentaire wil Frank Antonie de sjouwers toch laten voortbestaan.

Mensen die film- of fotomateriaal bezitten van kaaisjouwers of iets over die tijd kunnen en willen, worden opgeroepen website www.dekaaisjouwers.nl te bezoeken of een mail.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -