Wegdromen in Maritiem Kwartier Wereldhavendagen

0

 

Terwijl moderne zeeschepen op de Nieuwe Maas varen dromen bezoekers weg over de maritieme wereld van vroeger tijdens het Maritiem Kwartier Festival van het Maritiem Museum aan de Leuvehaven.

Bezoekers van het museum zoeken hun weg over de kades en steigers tussen de stoom van de draaiende scheepsmotoren. Ze verheffen hun stem om boven de scheepstoeters en de geluiden van de ambachtslieden uit te komen, die aan het smeden en timmeren zijn. En ruiken de pek en olie van de historische schepen, die voor dit weekend extra zijn gesmeerd. Jong en oud kan een visje komen eten, oude ambachten bekijken en meevaren met de waterbus in een haven vol historische schepen en kranen. Ze dromen weg in de Arc van Frans van der Horst, delen hun dromen op schildersdoek of met de acteurs van theater Minnekus. Voor de lekkere trek worden er naast visjes gebakken, boterbabbellaars gemaakt en ook de poffertjeskraam ontbreekt niet. Het Maritiem Museum is tijdens de Wereldhavendagen gratis toegankelijk.

Rondvaart op een oud zeilschip.
Rondvaart op een oud zeilschip.

Droom weg bij de historische schepen

Reis terug in de tijd en stap aan boord van onze topcollectie historische schepen en kranen. Aan onze gastensteiger liggen bijzondere schepen zoals de vislogger Balder, de Katwijker, de Zalmschouwen, motorschip Jansje en bergingsvaartuig RV29. En mis de overslag demonstratie niet.

Droomhaven

Droom weg in de wonderlijke ontmoetingsinstallatie van Frans van der Horst. Deel je ideeën op schilderdoek of ruil je dromen met de acteurs van theater Minnekus.

 

Ambachten van weleer

Maak op de kade kennis met ambachten uit de haven van vroeger, zoals smeden, hout buigen, tin gieten, koper slaan, glas graveren, klompen maken, boterbabbelaars bakken, hindelopen en mosterd maken.

 

Varen in het klein

Een schip door de haven manoeuvreren is niet makkelijk. Met modelbootjes ervaren kinderen hoe het is om een schip te besturen.

 

Studiebollen

Op zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur geven promovendi van de Erasmus Universiteit in de vuurtoren op de kade een kijkje achter de schermen van hun onderzoek over de haven.

 

Bezoek de Koningspoort

Kom langs bij scheepshelling Koningspoort aan de Oude Haven. Op zaterdag 5 september kun je hier bovendien alles leren over het restaureren van historische schepen van meester-restaurateur Bart Vermeer en zoon. Of meld je aan voor de workshops touw splitsen en smeden (aub vooraf reserveren via www.maritiemmuseum.nl).

 

VAAREXCURSIES

Aan boord van een oude stoomsleper.
Aan boord van een oude stoomsleper.

Stoomvaarten

Laat je vanaf de steiger bij de SS Rotterdam door een ervaren havenbonk meevoeren over de Nieuwe Maas op een historische stoomsleper (duur 1 uur). Reserveer hiervoor op wereldhavendagen.nl.

 

Varen én wandelen

Monster bij de steiger van de SS Rotterdam aan op de Havendienst 2 voor een vaartocht en wandel daarna door de historische binnenhavens van Rotterdam (duur 2,5 uur). Reserveer hiervoor op wereldhavendagen.nl.

 

Vaar mee met de waterbus

Elk half uur vertrekt de Waterbus voor een vaartocht naar de Oude Haven vanuit de Maritiem Museum Haven. Geniet van een prachtig zicht op de scheepshelling Koningspoort en hoor leuke weetjes over de bijzondere plekjes die je passeert, zoals ooit de hoogste wolkenkrabber ter wereld, het Witte Huis.

 

Op 5 en 6 september is het Maritiem Museum gratis toegankelijk. Raadpleeg voor tijden, prijzen, reserveren en opstapplekken www.maritiemmuseum.nl.

 

Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.