- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWatersport populairder door corona

Watersport populairder door corona

- Advertentie -

Delen

Bijna één op de vijf Nederlandse huishoudens is in het bezit is van een watersportuitrusting. Dit zijn in totaal 1,4 miljoen huishoudens. Nog eens 700.000 huishoudens denken na over de aanschaf van een boot en/of watersportuitrusting in de komende drie jaar. De interesse is het grootst voor supboards, visuitrustingen en sloepen. Ook kano’s, kajaks en kajuitboten zijn in trek. Dat komt naar voren uit het Watersportonderzoek 2021 door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en Waterrecreatie Nederland.

“De watersport heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en is populairder geworden onder Nederlanders in vergelijking met de vorige meting in 2013. Uit het onderzoek blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders in 2021 een vorm van watersport hebben beoefend. Met name sloepvaren, kanoën/kajakken en suppen zijn zeer populaire watersporten”, vertelt Marieke Politiek, manager Intell & Insights bij NBTC.

Jongeren

De meeste watersporten zijn populair onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Dit geldt met name voor surfen (65 procent). Daarnaast zijn waterskiën en suppen ook zeer populair onder de jongeren.

Marleen Maarleveld, directeur Waterrecreatie Nederland zegt: “Mooi om te zien dat de jongeren het water weten te vinden voor sport en ontspanning. We zien ook dat watersport eigenlijk bij alle leeftijdsgroepen populair is, ook de nieuwe watersportvormen. Ten opzichte van het onderzoek in 2013 is het aandeel van jongeren bij de meeste watersportvormen gestegen.”

Corona

Corona heeft een extra impuls gegeven aan het beoefenen van watersport. Zo’n 15 procent van alle ondervraagden geeft aan in de coronaperiode voor het eerst aan watersport te hebben gedaan. Marieke Politiek: “In de afgelopen twee jaar hebben we gemerkt dat natuur- en recreatiegebieden steeds populairder werden onder Nederlanders. Mensen zochten rust en ruimte op in natuurgebieden. Het is dan ook niet verrassend dat de watersport populairder is geworden.”

Marleen Maarleveld voegt hieraan toe: “Naast de impact van corona merken we dat er ook steeds meer soorten relatief nieuwe watersporten bijkomen, zoals suppen of sloepvaren. Nederlanders hebben het water tijdens de pandemie als het ware herontdekt en zochten de groenblauwe omgeving op om te bewegen maar ook om te ontspannen. Nederland is wat dat betreft uniek; bijna overal is het water dichtbij.”

Gezelligheid en ontspanning

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders een watersport beoefenen voor de gezelligheid en voor de ontspanning. Bij zeilen en surfen scoort het beleven van weer, wind en water ook hoog en bij waterskiën de kick. Voor roeiers draait het vaak om fysieke activiteit.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -