Momenteel spelen er verschillende ontwikkelingen in de binnenvaart: veranderende regelgeving en beleidsmaatregelen, technische en logistieke innovaties, groeiende en krimpende markten en veranderingen in de omgevingsfactoren. Zo voorspelde een recent onderzoek dat in de toekomst lange perioden met droogte kunnen leiden tot extreem laagwater. Wat kan dat betekenen voor de binnenvaart en bijvoorbeeld voor de grootte van de schepen?
Wat betekenen plannen voor het doorberekenen van de kosten van emissies voor de vervoerder? Leidt het gebruik van LNG niet alleen ertoe dat meer schepen gaan varen op LNG, maar ook tot kansen voor het vervoer van LNG per binnenvaartschip? Komt door de aanleg van Maasvlakte 2 de verwachte groei in containerbinnenvaart of niet? Het is een greep uit de thema’s die spelen en die directe gevolgen kunnen hebben voor de binnenvaartondernemer.
Scenarioplanning
Natuurlijk is het belangrijkste voor de binnenvaartondernemer wat de concrete, directe gevolgen van deze ontwikkelingen op zijn eigen situatie zijn. Die kunnen bepalend zijn voor bepaalde beslissingen. Vooral op het moment dat er een grote investering wordt gedaan, bijvoorbeeld het aanschaffen van een schip, is het voor een ondernemer cruciaal om te weten of dit een verstandige keuze is in het licht van (mogelijke) toekomstige ontwikkelingen. Bij de aanschaf van een containerschip is het goed om te weten wat de gevolgen zijn als de verwachte groei van containervervoer er wel of niet komt.
Een methode om dit te doen is scenarioplanning. Met scenarioplanning is het mogelijk om de meest realistische en invloedrijke trends tegenover elkaar te zetten. Daarmee kan worden bepaald wat de gevolgen zijn van de verschillende scenario’s op de eigen onderneming.
Scenarioplanning is niet alleen interessant voor grote bedrijven, die het al veel langer toepassen. Onlangs is onder andere de Hogeschool Rotterdam begonnen met het inzetten van studenten om ditzelfde in het midden- en kleinbedrijf te verrichten. Hierdoor wordt het een laagdrempelig hulpmiddel voor een ondernemer die voor een belangrijke beslissing staat.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Bas Kelderman, junior projectmanager bij het EICB:
[email protected]
(010) 798 98 30