Enkele maanden geleden besloot de familie Wang, eigenaar van Wok China in Maasbracht, naar haar vaderland terug te gaan. Dat kwam de families Kuo en Gu uit het Zuid-Limburgse Beek en Stein ter ore. Zij namen een kijkje in Maasbracht om te onderzoeken welke mogelijkheden het voormalige pand Fredje Puts hen te bieden had.
(foto’s Jo Bindels)
De balans sloeg positief door, waarbij natuurlijk de jarenlange ervaring van beide families in de Chinese horeca een belangrijke rol speelde. Zij zagen genoeg kansen op basis van de ligging, bereikbaarheid, het grote aantal parkeerplaatsen en de ruimte die de twee zalen bieden. De onderhandelingen met de familie Puts verliepen voorspoedig en met de nodige handtekeningen was de zaak beklonken.
Kinderbioscoop
De families Kuo en Gu gingen voortvarend te werk. Allereerst onderging de inrichting een ware metamorfose. Danny Kuo, industrieel ontwerper en dus vertrouwd met licht, vorm, kleur en beleving, droeg in wezenlijke mate bij aan de totstandkoming van het nieuwe interieur. De lichte muren en plafonds contrasteren en harmoniëren tegelijkertijd met de mooie parketvloer en het meubilair. Overigens krijgt het interieur de komende weken nog een finishing touch, net als de speciale kinderbioscoop.
Oriental Plaza is kind- en gezinsvriendelijk: er zijn kinderstoelen, een verschoontafel voor baby’s en er is een magnetron om babyvoeding op te warmen. Voor gehandicapten is Oriental Plaza goed toegankelijk; het restaurant beschikt over een gehandicapten-parkeerplaats, een drempelloze toegang en een gehandicaptentoilet.
Niet veranderd zijn de buffetten. Ze zijn net een jaar oud en dus zou afbreken en nieuwe neerzetten zinloze kapitaalvernietiging zijn. Ook het café blijft gehandhaafd, waar nu de charmante Haiyan Kuo een perfect pilsje tapt.
Wokken
Dat brengt ons op de ziel van Oriental Plaza: genieten van het warm buffet, wokken, teppanyaki en de sushibar. Bij elkaar meer dan tachtig gerechten, zoals soep, vis, vlees, gevogelte, groenten, salades, fruit, sushi en ijs. Een zeer uitgebreide keuze dus. Met de 21 ingrediënten van het warm buffet kunnen gasten een uitgebreid diner samenstellen, aangevuld met salades, fruit en ijs na.
Maar u komt natuurlijk om te wokken: vlees, vis, gevogelte of groenten naar keuze even blancheren, dan in de wok met olie en een sausje en klaar. Bij de kok van Oriental Plaza is men hiervoor in meer dan goede handen. Hij laat de geblancheerde ingrediënten uitlekken, dan in de hete wok om het overgebleven vocht te laten verdampen en dan pas voegt hij de olie en het sausje van uw keuze toe. Het resultaat: perfekt gewokt met de volle smaak van het sausje en geen waterig aftreksel.
Teppanyaki
Bij teppanyaki (de hete plaat) kunt u ook kiezen uit verschillende ingrediënten. Voor liefhebbers van sushi is er een aantal gerechten, al of niet met enkele druppels kikkoman (zoute Japanse sojasaus), afgewisseld met gari, verrukkelijk ingemaakte gember. Wees voorzichtig met de wasabipasta, die is ontzettend scherp.
Dat alles kost, inclusief thee, koffie, bier, wijn en fris, € 23,50 op maandag, woensdag en donderdag of € 25,50 in het weekend. Exclusief drinken betaalt men respectievelijk € 17,- en € 19,-. Kinderen tot en met 3 jaar eten gratis mee en kinderen van 4 tot en met 11 jaar voor € 1,- per jaar. Ook inbegrepen is de aangename en alerte service van de medewerkers van Oriental Plaza.
In feite kunt u zelf een 2-, 4-, 7- of zelfs 10-gangenmenu samenstellen, voor één prijs en dat ook nog onbeperkt. Gevaarlijk. Je hebt de neiging om zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk op te scheppen. Beter is uw bord telkens maar mondjesmaat te vullen, dan kunt u vele keren uw bord weer vullen en geniet u meer.
Wij hebben, ook als proef voor dit artikel, een aantal gerechten afgehaald. We werden aangenaam verrast. Uit de gerechten proef je de gezonde visie van de families Kuo en Gu. “Wij zijn Chinezen en zijn dus ook heel goed in de bereiding van gerechten uit de Chinese keuken.”
Ying en Yang
De insteek van de eigenaren is gasten de liefde voor de Chinese keuken bij te brengen. Zij richten zich daarbij voornamelijk op de Kantonese en Szechuanese keuken, die verrukkelijke gerechten kennen. Laat u verrassen door het aangename Ying-en-Yang-principe van de gerechten: harmoniërende tegenstellingen zoals zoet en zuur en knapperig en mals.
Nog een tip: wilt u genieten van speciale gerechten buiten de kaart om, zeg dan op een rustige dag: “Maakt u maar wat.” Wel even van te voren reserveren en zeggen dat u dat van plan bent. Oriental Plaza is een bezoek en zelfs een reisje meer dan waard.
Op zon- en feestdagen is Oriental Plaza open van 12.00 tot 23.00 uur, op andere dagen van 16.00 tot 23.00 uur. Op dinsdag is het restaurant gesloten. Reserveren is zeer gewenst.
Oriental Plaza
Tergouwen 1
6051 JE Maasbracht
(0475) 46 12 93
www.orientalplazamaasbracht.nl