Waal veiliger door herinrichting Heesseltsche Uiterwaarden

0

De herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden is officieel gestart. Hoofdingenieur-directeur Nelly Kalfs van Rijkswaterstaat en gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland gaven vrijdag 11 november samen het startsein. Als de klus in 2019 klaar is, is de waterstand op de Waal ter plekke minimaal 5,5 centimeter lager bij hoog water. Daarnaast verbetert de waterkwaliteit en komt er ruim 200 hectare nieuwe natuur bij.

De Waal heeft steeds vaker te maken met hoge waterstanden. De rivier krijgt meer regen- en smeltwater te verwerken, terwijl er tussen de dijken beperkte ruimte is. Hierdoor neemt de kans op overstromingen toe. Vandaar dat Rijkswaterstaat besloot de Heesseltsche Uiterwaarden (tussen Tiel en Zaltbommel) aan te passen. Bij de herinrichting worden twee oude zandwinplassen veranderd in een grote nevengeul. Er komen nog twee kleinere geulen en delen van de uiterwaarden worden verlaagd.

 

Waterveiligheid

Hoofdingenieur-directeur Kalfs van Rijkswaterstaat Oost-Nederland en de Gelderse gedeputeerde Meijers legden in hun speeches nadruk op het feit dat er in dit gebied meerdere projecten voor waterveiligheid gerealiseerd of onderzocht worden. “Een belangrijke taak voor ons als overheid is één samenhangende boodschap geven aan de inwoners en andere betrokkenen. We moeten laten zien dat onze werkzaamheden versterkend op elkaar werken”, aldus Kalfs.

 

Over water

Na ruim twintig jaar plannen maken en afstemmen met de omgeving, is Martens en Van Oord nu aan de slag gegaan. De aannemer gaat de afvoer van grond en het transport van zwaar materieel zo veel mogelijk via het water doen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.