- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwVoortvarende start met afbouw mts Volharding 16

Voortvarende start met afbouw mts Volharding 16

- Advertentie -

Delen

In juni 2022 nam de Volharding Group de scheepvaartdivisie van Koole Terminals over: twaalf binnenvaarttankers en drie zeeschepen, inclusief het voltallige personeel. Na de overname gingen de eigenaren duidelijk niet achteroverliggend genieten van hun vloot. Op 28 maart vond aan de Biesboschhaven-Noord namelijk de feestelijke opening plaats van de nieuwe Shipyard Volharding Werkendam en werd de op de splinternieuwe werf afgebouwde type C-tanker Volharding 16 gepresenteerd.

Het is niet de laatste uitbreiding van de vloot, want inmiddels wordt gewerkt aan de afbouw van de rvs-duplextanker Volharding 1 van ruim 3.000 ton en binnenkort aan het zusterschip van de Volharding 16: de Volharding 15. Stuk voor stuk ontwikkelingen die zorgen voor een voortvarende start van de Volharding Group.

Werf-directeur Joep Berghuis van de op een absolute A-locatie gevestigde Shipyard Volharding Werkendam leidt me met zichtbare trots rond op de maar liefst 5.030 m2 grote afbouwkade met een totale kadelengte van 187 meter en twee torenkranen.

Joep Berghuis (links) en Rino Werkman.
(foto Jan Hoek)

Hectische tijd

Op een bijzonder vernuftige wijze zijn tal van efficiënt ingerichte werkruimtes gecreëerd met onder meer een rvs-werkplaats (in drie aaneengesloten 40-voetscontainers), verschillende ruimtes met snij- en zaag­machines en aparte containers voor de opslag van materialen voor de nog af te bouwen tankers.

Via de op de werf gefabriceerde trappen is aan de achterzijde een zeer ruime kantine te bereiken en aan de kadekant zijn de kantoor- en vergaderruimtes. “Nadat de kades gekocht waren, zijn we in september 2023 gestart met de bouw van de scheepswerf en niet veel later ook met de afbouw van de Volharding 16. Het was een hectische tijd die dankzij ons vaste team mede­werkers en ons prima netwerk van toeleveranciers geheel volgens planning is verlopen.”

“Duidelijk werd dat we beschikken over ruim zestig toegewijde personeelsleden met merkbare passie voor het vak en ook organisatorisch liep het allemaal prima. Voeg dat samen met het hoge service­niveau en de no-nonsense mentaliteit van de Volharding Group, dan kom je dus tot deze mooie resultaten”, concludeert Joep Berghuis, die zelf ruim dertig jaar ervaring heeft in de binnenvaartbranche.

Alles onder één dak

Met de geslaagde afbouw en proefvaart van de Volharding 16 is de eerste uitbreiding van de vloot een feit. De tanker “van het type Moneymaker 1.2” heeft een afmeting van 110 x 11,45 meter en wordt voortgestuwd door twee Caterpillars. Rino Werkman zegt daarover: “Vaak worden op dit type schepen Caterpillars type C18 geplaatst, maar wij hebben bewust gekozen voor type C32 van 750 pk bij 1.600 toeren. Dit type geeft meer comfort en draait rustiger,  wat zorgt voor een langere levensduur. Achter de motoren is een nabehandelingssysteem geplaatst. Met de warmteterugwinning van de motoren kunnen we de ladingtanks verwarmen.”

“Duurzaamheid speelt ook aan boord van onze nieuwbouwtankers een belangrijke rol. We hebben veel zelf gefabriceerd en geplaatst aan boord. Zo hebben we van EMS de benodigde schema’s en componenten ontvangen en hebben we vervolgens zelf de elektrische installatie geïnstalleerd.”

“Met de nieuwbouw van de Volharding 1 en 15 doen we zelf de complete fabricage en installatie van de leidingstraten. Het voordeel van onze werkwijze is dat we bijna alles onder één dak hebben en de lijnen daardoor erg kort zijn.”

De Volharding 16 is voorzien van acht lading­tanks, met daarin twee waskoppen per tank. Samen met een wastank van 50 kuub, die verwarmd wordt door een ketel en of de hoofdmotoren, is daarmee een zelfwassend systeem ontstaan. De nieuwbouwtanker gaat voor Volharding Bevrachting b.v. mineralen vervoeren in het ARA-gebied en op de Rijn.

(foto Volharding Group)

Varend visitekaartje

Naast de nieuwbouw en het onderhoud van de eigen vloot worden bij Shipyard Volharding Werkendam ook projecten voor derden verricht. Joep Berghuis zegt daarover: “Met een uitgebreid netwerk van leveranciers en ons lidmaatschap bij Werkendam Maritime Industries kunnen we snel schakelen en beschikken we over een ruime ervaring in diverse disciplines. Klanten kunnen bij ons terecht voor afbouw, onderhoud en reparatie aan onder andere drogeladingschepen, gas- en chemicaliëntankers, rvs tankers en kleine zeeschepen. Verder staan we garant voor alle onderhoudsprojecten en bijbehorende processen en certificaties. Op onze goed bereikbare kade verrichten we alle werkzaamheden boven de waterlijn.”

Shipyard Volharding Werkendam is een  relatief nieuwe speler, met meer dan dertig jaar ervaring in maritieme diensten en de scheepvaartbranche én met een persoonlijke aanpak. Met de Volharding 16 heeft de scheepswerf bewezen een duurzame en innovatieve tanker te kunnen afbouwen. Het is dan ook een varend visitekaartje voor de splinternieuwe werf geworden.

Door Jan Hoek

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -