- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVoormalige dienstwoning Prinses Beatrixsluis gesloopt

Voormalige dienstwoning Prinses Beatrixsluis gesloopt

- Advertentie -

Delen

Afgelopen week heeft Rijkswaterstaat één van de vier voormalige dienstwoningen – beter bekend als ‘witte huisjes’ – bij de Prinses Beatrixsluis gesloopt. De resterende woningen stammen net als de sluis uit 1938 en blijven staan. De gesloopte woning heeft geen functie meer en was van recenter datum. De sloop draagt bij aan het herstel van de oorspronkelijke aanblik van het complex.

In eerste instantie zouden alle vier de witte huisjes worden gesloopt. Ze komen straks binnen het nieuwe sluiscomplex te liggen. Aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk had echter een passende bestemming voor de drie oorspronkelijke witte huisjes, namelijk als  nieuwe bedienruimte van de sluismeesters. De woning die moest wijken, maakte geen deel uit van het originele sluizencomplex.

Bij de aanpassingen van het sluiscomplex herstelt Rijkswaterstaat het oorspronkelijke gedeelte van de Prinses Beatrixsluis in oude luister van de jaren ‘30. Zo verdwijnt ook nog de niet-oorspronkelijke huidige bedienruimte met bijbehorende loopbrug.

 

Bewoners

De voormalige bewoners, Ab en Tonnie van Dijk, hebben 51 jaar in het gesloopte huis gewoond. Zij betrokken het als dienstwoning en kochten het later. Ook hun twee dochters, geboren en getogen op de sluis, hebben altijd een bijzondere band met de plek gehouden.

Ab van Dijk: “We wisten natuurlijk al jaren dat de sluis ooit uitgebreid zou worden. Lang bleef de vraag wanneer; dat gaf onzekerheid. Toen de plannen definitief waren, zagen we natuurlijk tegen de verhuizing op. We hadden zoveel vrijheid en  herinneringen hier! Fijn was wel dat we ruim de tijd kregen om op zoek te gaan naar een goed alternatief. Dat is gelukkig gelukt.”
Op uitnodiging van Rijkswaterstaat heeft de familie van Dijk een bezoek gebracht aan de sloopwerkzaamheden.

1-161201-rvdt-sloop-witte-huisje-1

Sloop

De woning is, op de fundering na, in enkele dagen gesloopt. Er werd voorzichtig gewerkt om het aangrenzende pand niet te beschadigen. Eerst werd het binnenwerk gesloopt, zoals keuken en badkamer. Vervolgens werden dakpannen en kozijnen verwijderd. Het grote buitenwerk van dak en muren werd met behulp van een rupskraan als laatste gesloopt.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -